"Програмата не съдържа крайности", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев

Продължават политическите спорове около съдържанието на учебниците по история за 10 клас. Новите учебни планове предвиждат подробно изучаване на тоталитарния режим от 1944 до 1989 г.

Според БСП обаче това е опасно за децата, тенденциозно, идеологически мотивирано и за сметка на други важни исторически периоди - например фашизма.

КОМУНИЗМЪТ ВЛИЗА В УЧЕБНИЦИТЕ: Какво ще учат десетокласниците?

Левицата отново настоя програмите да бъдат изтеглени и пренаписани, а министърът на образованието отново отказа. Красимир Вълчев заяви, че учебните планове са достатъчно балансирани и в тях политика няма. 

БСП не иска в 10-и клас да се учи за тоталитарния режим

„Чуха се критики за целенасочено и едностранчиво представяне на периода след вторатао световна война до 1989 г., описан в учебника като един от най-мракобесните периоди в нашата история. Средношколците са объркани, казват, че вкъщи им говорят едно, а учителите им преподават друго. Къде е истината? Първото правило на историята е - не лъжи! Целта е да бъдат промити мозъците на нашите деца. Битката за предишните тоталитарни 45 години е битка за нашето настояще и бъдеще - дали ще бъдем народ или биологична маса”, коментира Иво Христов от БСП.

Да попаднеш в учебника по музика едва на 10 г. (ВИДЕО)

„Програмата не съдържа крайности. Не отричаме постиженията на периода 1944-1989 година, нито искаме да отнемем носталгията към младостта. Но! Постижения е имало и при хитлеризма. Имало е строителство, имало е постижения в спорта. Но това не реабилитира режима”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.