До нея се стигна заради италиански кораб, извършващ сондажи за газ

Ескалация на напрежение между Турция и Кипър. Президентът Ердоган предупреди Никозия да не пристъпва границата. Дотук се стигна, след като Анкара попречи на италиански кораб да извърши сондажи за газ край бреговете на остров Кипър.

В основата на спора е твърдението на Турция, че части от териториалните води на разделения остров Кипър са под юрисдикцията на кипърските турци. В тях турската държавна петролна компания също извършва сондажи за газ.

Туск: Турция да се въздържа от заплахи към членки на ЕС

„Нашите бойни кораби, въздушните ни сили и другите охранителни звена следят внимателно всички събития в региона с нареждане да се намесят при необходимост”, заяви Реджеп Ердоган.

В остро изказване Ердоган препоръча на чуждестранните компании край Кипър да спазват ограниченията, за да не станат инструмент в ръцете на кипърски гърци.

„Те стоят против нас, докато не видят нашата армия, кораби и самолети. Още веднъж припомням, че това не може да бъде постигнато, като тайно позират за снимки с изолирани островчета и като канят изследователски кораби в региона с несъществуващи споразумения”, заяви Ердоган.

Кипър твърди, че има суверенно право на сондажи и ако то е успешно, приходите ще бъдат поделени справедливо при евентуално обединение на Острова.

Ердоган идва във Варна на 26 март

В спора се намеси и Европейската комисия, а неин говорител посъветва Турция да поддържа добри отношения със своите съседи.

„Негативни изявления, които нарушават добросъседските отношения, трябва да бъдат избягвани, особено в навечерието на срещата във Варна”, заяви Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия.

Кипър е разделен от 1974 година, когато турските войски нахлуват и завзимат северната част на острова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.