35-годишният Иван Пачелиев е заплашен от 6 години затвор

До 6 години затвор за мъжа, който се барикадира и стреля срещу полицаи в тополовградското село Орешник. Иван Пачелиев ще отговаря за възпрепятстване на органите на властта.

Бившият военен от Френския чуждестранен легион днес беше върнат в дома му.

Мъж се барикадира в дома си и стреля по полицаи в Хасковско (ВИДЕО)

24 часова блокада, повече от 80 полицаи, включително от спецотряда „Кобра” и евакуация на съседите. Полицаи потърсили Иван Пачелиев за справка, а той се барикадирал в дома си и стрелял. Беше задържан денонощие по-късно.

Днес цял ден продължиха огледите в двора и къщата, но на този етап не е ясно дали е открито нещо друго освен законното му оръжие. От прокуратурата заявиха, че няма да представят никаква информация преди разследването да приключи.

Барикадиралият се мъж от Орешник – с разрешително за оръжие от чужбина

След изгрев слънце в двора на Иван Пачелиев влязоха сапьори и разследващи. А съседите бяха изведени от домовете си, както е било и по време на акцията.

Проверява се дали в имота има заложени взривове. Разследващите заведоха самия Иван отново в дома му. Мъжът е преценен като изключително опасен заради факта, че е бил част от френския чуждестранен легион и е участвал във военни действия. Затова и е изчакано да излезе преди да бъде задържан.

„Изключително добре борави с огнестрелно оръжие, обучен е в чужд легион и може би в български институции за работа с огнестрелни оръжия и взривни вещества, което води до извода, че при една съпротива на негова територия може да пострадат много хора”, обясни Ангел Цанков - директор ОД на МВР Хасково.

Местните хора познават Иван като саможив човек. Въпреки че не е бил агресивен, мъжът често носел оръжие и стрелял в двора си.

„Излиза в двора, стреля няколко пъти във въздуха и до там, така са ми се оплаквали хората, информирали сме полицията, но дотам”, заяви кметът на селото Тодорка Арнаудова.

Иван е притежавал законно с европейско разрешително пистолет и две пушки.

„То е ревизирано, съставени са му актове, но съгласно закона не е достатъчно да му бъдат отнети”, обясни Ангел Цанков.

Досега мъжът е бил разследван за убийство на животно, има и няколко глоби за незаконна сеч.  

А от прокуратурата удължиха ареста му за 72 часа.

„Нашето производство е за това, че е възпрепятствал органите на властта. Впоследствие в зависимост от доказателствата може да му бъде повдигнато обвинение за по-тежко престъпление”, заяви Неда Михалева, районен прокурор на Тополовград.

Очаква се да бъде поискан и постоянен арест. Вероятно Иван Пачелиев ще се яви пред съда в петък, за да преценят магистратите дали да остане за постоянно в ареста.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.