Радикалната левица в ЕП има съмнения за непрозрачност

Евродепутати призоваха за разследване на изненадващата подкрепа за помощник на Жан-Клод Юнкер за назначаване като най-висш държавен служител в Европейската комисия, съобщава БГНЕС. Юнкер миналата седмица определи шефа на кабинета си германеца Мартин Зелмайр за нов генерален секретар на комисията, най-висшата позиция в изпълнителната власт на Европейския съюз.

Председателят на ЕК говорил със Ска Келер заради Валери Симеонов

Зелените и радикалните левичарски групи в Европейския парламент заявиха в писмо до други политически групи, че искат "официално разследване" на подкрепата.

Джамбазки: Ска Келер е крайнолява екстремистка

"Има наистина сериозна загриженост дали процедурните правила за назначаване на служители са правилно приложени", пишат Барт Стаес и Денис де Йонг, говорители на групите на Зелените / ЕFА и левите групи GUE.

Рейтингът на германските социалдемократи се срина

"Очевидно цялата процедура се състоя по доста непрозрачен и бърз начин и дори много членове на Колегията на комисарите бяха изненадани от последните назначения."

Прякорът на Зелмайр, 47-годишен германски адвокат, е "Чудовището" и германецът го дължи на Юнкер.

Ска Келер – евродепутатът, който разбуни духовете в България (ВИДЕО)

Еврокомисията е изправена пред растящ брой въпроси за изнендващото назначаване на Зелмайр, което беше обявено на 21 февруари. Но говорителят на Еврокомисията Алекзандер Винтерщайн каза, че Зелмайр „би могъл директно да бъде прехвърлен“ от работата си при Юнкер на поста генерален секретар. "Но той избра да се подложи на конкурентна и взискателна процедура за подбор."

Юнкер: Сърбия трябва да реши спора с Косово, за да влезе в ЕС

Комисията заяви, че Зелмайр е кандидатствал за заместник-генерален секретар в края на януари и е получил работата на 21 февруари. Същия ден генералният секретар, Александър Италиенер, холандец, подаде оставка. Тогава Юнкер незабавно предложи на еврокомисарите на среща същата сутрин Зелмайр да заеме поста и комисарите се съгласиха „единодушно“, каза говорителят на Еврокомисията.

Юнкер: Македония до няколко месеца може да получи покана за преговори

Юнкер обяви решението минути по-късно на пресконференция. Според бившия премиер на Люксембург Зелмайр би бил „отличен генерален секретар“ и след това се пошегува: „Той има едно общо нещо с мен – и двамата имаме врагове“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.