Това се казва в изявление, разпространено от ведомството

Министерството на отбраната на Великобритания смята действията на Вашингтон, Лондон и Париж срещу Сирия за пропорционални. Това се казва в изявление, разпространено от ведомството.

ВОЙНАТА В СИРИЯ: САЩ, Великобритания и Франция удариха около Дамаск (ОБЗОР)

„Нашите действия са пропорционални. По-конкретно, те са насочени към унищожаването на възможностите на режима да използва химическо оръжия и предотвратяването на такива ужасни действия в бъдеще. По тази причина те са концентрирани срещу обекти на режима, свързани с производството и използването на химически оръжия“, се казва в съобщение.

Тръмп одобри нанасянето на военни удари срещу Сирия (ВИДЕО+СНИМКИ)

4 изтребителя-бомбардировача „Торнадо“ на Кралските ВВС са ударили с високоточни ракетни Storm Shadow по бивша военна база, намираща се на 24 км западно от провинция Хомс, съобщи МО. Според Лондон там се съхраняват компоненти за химически оръжия. „Подробен анализ на удара за момента не е готов, но, съдейки по първите данни, точността на ракетите и тяхното прецизно насочване е осигурило успеха на атаката“, отбелязват от британското МО.

Началото на въздушните удари в Сирия във видео

Британските ВВС са се постарали да причинят максимални щети на сирийската инфраструктура, където, според Лондон, биха могли да се съхраняват химическите вещества и в същото време са се постарали да минимизират риска от замърсяване, се посочва още в изявлението.

Бомбардировките над Сирия продължиха 50 минути (ВИДЕО)

„Изключително подробен научен анализ е използван с цел да се определят най-добрите цели за крилатите ракети Storm Shadow, за да се нанесат максимални разрушения на обектите, където се съхраняват химикалите, а също така да се намали риска от заразяването на прилежащата територия“, заявяват от британското военно ведомство.

Макрон: Не можем да толерираме да се банализира използването на химически оръжия

Повод на нанасянето на удара по Сирия стана инцидента на 7 април в сирийския град Дума, където според твърденията е използвано химическо оръжие. Тези съобщения бяха разпространени от редица неправителствени организации.

В 4.00 часа тази сутрин САЩ, Великобритания и Франция започнаха да нанасят ракетни удари по Сирия, заявявайки, че това е в отговор на използването на химическо оръжие в град Дума. Ударени са 9 обекта. По данни на Пентагона операцията е продължила около 50 минути, в нея са задействани два пъти повече ракети, отколкото при удара по военното летище Шейрат миналата година. 

 

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.