Спасителният екип от Китай се ръководи от най-големия китайски алпинист

Китай е събрала около 100 души спасители. Има медицински лица и хора, занимаващи се с логистиката. Спасителите са разделени в три групи. Това заяви посланикът на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу във връзка със спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, информира БГНЕС. 

"Спасителният екип от Китай се ръководи от най-големия китайки алпинист и началник на тибетския автономен регион. В издирващия екип са включени китайски алпинисти, които са изкачвали много често високи планини", заяви посланикът Джан Хайджоу. 

Хеликоптерите спряха временно издирването на Боян Петров (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Първата група от над 12 спасители вече са тръгнали от базовия лагер, намиращ се на 5800 м към лагер 1, намиращ се на 6400 м. Утре е предвидено 7 от тези 12 души да тръгнат за лагер 2, намиращ се на 6800 м надморска височина в Хималаите. Очаква се те да пристигнат преди вдругиден до лагер 3, намиращ се на 7300 м. Времето е изключително сурово", подчерта китайският посланик и добави, че е много трудно да се провеждат спасителни операции в района над 7300 м. 

Радослава Ненова: Да си жената на Боян Петров винаги е било чест и наказание

"Според прогнозата – днес, на 11 май, духа северозападен вятър със скорост 16 м/с, а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. Утре 12 май времето ще бъде облачно и с краткотрайни превалявания от сняг. Ще духа северен вятър със скорост 12 до 26 м/с, с температура от минус 12 до минус 25 градуса. Според прогнозата на 13 май ще има кратък промеждутък, когато ще бъде малко по-добро времето. От 13 май ще започнат спасителни операции и издирване от лагер 3 нагоре", съобщи още китайският посланик. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.