Укрити са приходи в размер на почти в размер на 20 милиона лева

Спецоперация в пунктовете за годишен технически преглед. Какви нарушения бяха открити?

Всички пунктове са под постоянно видеонаблюдение в Автомобилната администрация. Във всеки един момент от ведомството могат да видят коя кола къде и как се преглежда. Така е изготвена и първоначалната статистика, според която над 300 пункта са укрили приходи в размер на почти 20 милиона лева.

Пунктове за технически прегледи укрили 20 милиона приходи, погват ги данъчните

В един от пунктовене, които NOVA видя всеки ден се проверяват десетки автомобили. За 2 години назад обаче информация за прегледите в системата на данъчните липсва.

„Самият факт, че тези пунктове толкова време не са подавали информация, ни кара да се съмняваме”, каза Васил Панов от дирекция „Контрол” в НАП.

СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Въвеждат ековинетки за автомобилите

С инспекторите наблюдаваме работата в сервиза дистанционно в реално време. След като излиза поредната кола, влизат служителите на НАП, икономическа полиция и Автомобилна администрация.

„Колегите от НАП видяха, че не се издава касова бележка”, заяви Красимир Пъргов от „Автомобилна администрация”.

Собственикът и счетоводителят на пункта обясниха липсата на връзка между фискалния апарат и НАП с техническа неизправност.

90% от колите в автоборсите са катастрофирали

Ако дневно в един пункт се правят 30 прегледа по 40 лева, годишно оборотът е над 400 хиляди. Тук инспекторите откриха и друго нарушение - издаване на касов бон за половината цена.

Пунктът, който камерите на NOVA заснеха беше запечатан. За няколко часа днес бяха проверени 10 пункта.  Проверките продължават в цялата страна. Навсякъде, където първоначалните констатации показват разминаване между прегледани коли и отчетени приходи предстоят ревизии и евентуално санкции.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.