Три месеца болната жена няма отговор от Комисията за лечение в чужбина

32-годишна майка, болна от левкемия, вече три месеца чака решение от Комисията за лечение в чужбина. Жената се нуждае от животоспасяваща трансплантация, а забавянето може да се окаже фатално.

Две години след като сбъдва мечтата си да стане майка, Анастасия започва битка за живот. Диагнозата е левкемия, а единственият шанс младата жена да оцелее, е трансплантация на стволови клетки.

"ЗДРАВЕН ЕМИГРАНТ": Опасна тенденция или единствен шанс за живот?

„Имаше момент, в който не ме допускаха заради дефектът, който ми се образува след химиотерапията. Спираш да мечтаеш, спираш да си позволяваш да мислиш за утре, защото не знаеш дали ще дойде”, разказва Анастасия Арикова.

След много перипетии надеждата се завръща.

„Когато ми направиха трансплантация и всичко мина добре. Усетих я вярата в утрешния ден, позволих си да мечтая не само за утре, но и за по-далеч - това е страхотно”, казва Анастасия Арикова.

Нарушения в Комисията за лечение в чужбина

Цялото семейство си отдъхва, но спокойствието не трае дълго. Четири месеца по-късно идва лошата новина.

„Рецидив и започнахме от нулата, лечение на рецидива и отново ходене по мъките и по доктори. Разбираш, че животът се срива до нулата, но разбираш също така, че има за какво да се бориш - имаш дете, имаш семейство”, казва още Анастасия Арикова.

Шанс за живот й дава германска клиника, но сумата за трансплантацията е непосилна. Затова Анастасия подава  документи в Комисията за лечение в чужбина. 

ВЪПРОС НА ЖИВОТ И СМЪРТ: Вдовица продължава съдебната битка с МЗ

„Подадохме в края на февруари, днес сме началото на юни и още чакаме. За положителен отговор вече не смея и да си мечтая”, добавя младата жена.

Неспазването на сроковете се оказа едно от системните нарушения на Комисията за лечение в чужбина. Доказа го и проверката, възложена от здравното министерство.

„Това е масова практика на Комисията за лечение в чужбина, не е прецедент. Няма една преписка,която да не е забавена, факт, това са хора, които нямат време да  чакат  и документите им трябва да се разглеждат максимум до 1 месец”, обяснява адвокат Христина Николова.

Протест на хора, които се нуждаят от белодробна трансплантация

Процедурите, заложени в Наредбата за дейността на комисията бяха атакувани в съда преди месец, а делото беше спечелено.

От здравното министерство отговориха, че документите на Анастасия са разгледани в срок, а случая й ще бъде обсъден във  вторник.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.