Tрета година нямаме електронен надзор на хората с пробация, каза Димитър Бонгалов

"Само в женския затвор в Сливен няма мобилни телефони". Това заяви за "Здравей, България" бившият заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов на фона на дискусията достатъчно добре ли се охраняват нашите затвори.   

СЛЕД БЯГСТВОТО ОТ ЗАТВОРА: Започнаха уволненията

"Имаше телефони дори в затвора от открит тип в Смолян, където няма дори покритие. От външен обект човекът си беше забравил телефона и си го беше занесъл в общежитието", изтъкна той. 

Бонгалов коментира последния случай с избягал затворник. 48-годишният Борис Иванов, който е осъден на 13 години лишаване от свобода за блудства и кражби, избяга от работен обект край Ловеч, където е работил заедно с други затворници. 

Бившият заместник-министър поясни, че опасност за обществото представляват бегълците от затворите от закрит тип. По думите му ако престъпникът е настанен в общежитие от открит тип, това означава, че социалният работник е дал оценка, че този човек вече не би повторил престъплението си. В същото време той призна, че няма обективен критерий, с който да бъде оценена работата на самия социален работник.

Как двама затворници гонят рецидивиста в Ловеч (ВИДЕО)

"Методиката за оценка на риска е много неясна. И аз не мога да разбера как преценяват социалните работници. Не мога да разбера тази методика. Условно социалният работник е Господ в затвора. Той може повече, отколкото началника на затвора. При тези критерии, които не са обективни, социалният работник може да прави, каквото си иска. Има няколко такива случая", разкри той. 

БЕЗ СЛЕДА: Издирването на избягалия затворник Радослав Колев продължава

Същевременно експертът изтъкна, че вече трета година страната няма електронен надзор за хората с пробация: "При предходния екип на правосъдието - този на министър Захариева, имаше един случай с видеоклип от Белене. Паникьоса се и българското, и професионалното ръководство. Насочи парите за електронния надзор към Белене. Оправихме един затвор да няма телефонни разговори, но съсипахме електронния надзор на пробацията в цяла България. Вече трета година ние нямаме електронен надзор. В момента има направена обществена поръчка. Говорим за 200-250 гривни, които няма да бъдат достатъчни".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.