Каква е причината?

Пакетът „Мобилност”, който предизвика притеснения и мащабни протести на българските превозвачи, се връща в начална фаза. Предложенията за промяна разделиха евродепутатите в Страсбург и те върнаха текстовете обратно в транспортната комисия.

От една страна се търси да се постигне социална справедливост и равни условия за всички. От друга страна обаче, държавите с по-ниски доходи се опасяват, че техните превозвачи няма да са конкурентоспособни, ще се загубят работни места и браншът ще бъде сериозно застрашен.

„Тези нови правила разделиха Европа на Изток и Запад и на северни и южни страни. Засегнати са работещи, профсъюзи и национални интереси. Въпросът няма да намери бързо решение и ще отнеме време, тъй като темите са сложни и засягат много хора. Няма да стане скоро”, коментира зам.-председателят на Европейския парламент Давиде Сасуоли.

Европарламентът гласува за пакета "Мобилност"

„Трябва да прекратим практиката на някои страни да държат на пътя водач три месеца преди той да може да се прибере и дома. Това не може да продължава. Ще решим съдбата на 3 милиона водачи в ЕС. Целим лоялна конкуренция, която да избегне социалния дъмпинг”, коментира Исмаил Ертуг, евродепутат от Германия.

Днешното решение не е окончателно. То е само поредна стъпка. Предстои всички тези правила да се обсъждат в комисии, съставени от трите основни европейски институции, да бъде одобрено от Европейския съвет, както и от националните парламенти, което означава, че ще се проточи напред във времето.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.