За изграждането на канализация навсякъде в столицата е нужен около един милиард

Повече пари за изграждането на канализация и водопровод тази година в столицата предвиждат от "Софийска вода". Това каза  изпълнителният директор на ведомството Васил Тренев.

СЛЕД ПОРОИТЕ: Държавата ще помага за аварийните ремонти (ВИДЕО+СНИМКИ)

До края на годината в София ще бъде изградена 50 км ВиК мрежа. 7 мъже и една жена, която да ги контролира – така изглежда екипът от костенурки нинджи,  който обследва дълбините на столицата. Димитър е един от нинджите, които влизат там, където не всеки има смелостта да влезе доброволно.

„Случвало се е през много тесни места да се провираме , за да продължим.  Висене, миризмата също – среща с плъхове с хлебарки”, разказва той.

Освен плъховете и хлебарките, често се натъква и на предмети, които виждаме навсякъде другаде, но не и в канала.

СЛЕД ПОРОЯ: Щетите по инфраструктурата в Мизия са за 3 млн. лв. (СНИМКИ)

„ Животни, битови предмети, детски колички, гуми, предмети, които въобще не би трябвало да имат място и отвор, през който да влязат”, казва той.

„Дюшеци, шкафове , едри предмети, които трябва да са в кофите за смет, а не в канализацията. Натрупана земна маса, или голямо количество утайка, чакъл - те представляват бент и водата се появява в мазетата”, разказва и Станислав Станев, директор „Експлоатация и поддръжка” на „Софийска вода”.

ГЕРМАН ПОД ВОДА: Селото няма канализация и страда при всеки дъжд (ВИДЕО)

След обследването на каналите, специална машина изсмуква натрупаните наноси. Тази година се предвиждат повече пари за канализация и водопровод в София.

„50 млн. лева за водопровод, от които 14 млн. за канализация. Основните значими обекти са в Симеоново, Орландовци, Централната градска част”, каза изпълнителният директор на „Софийска вода” Васил Тренев.

А за изграждането на канализация навсякъде в столицата бил нужен около един милиард.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.