300 телевизии, вестници и сайтове - с кампания срещу "атаките на президента срещу свободата на словото"

Американските медии се обединиха срещу Доналд Тръмп. Повече от 300 телевизии, вестници и онлайн медии започнаха кампания срещу това, което наричат "атаки на президента срещу свободата на словото".

Тръмп отне достъпа до класифицирана информация на бившия директор на ЦРУ

На почти всеки свой митинг държавният глава яростно напада медиите, които не го подкрепят. Това поведение на президента беше шокиращо в началото, но постепенно се превърна в норма и медиите започнаха да му обръщат все по-малко внимание.

Поредният туит на Тръмп обаче отново разгневи журналистите. В него той нарече медиите "враг на народа".

"Оставих това с фалшивите новини да мине покрай ушите ми. Но тегля чертата тогава, когато сигурността на колегите ми е поставена под въпрос. "Враг на народа" е прекалено", коментира телевизионният водещ Лестър Холт.

"Журналистите не са врага", пише над всички други новини на страницата на "Бостън глоуб" - вестникът, който постави началото на кампанията за защита на свободната преса. В коментар на вестника се казва: "Подмяната на свободните медии, с медии, управлявани от държавата, винаи е била първата задача на всеки корумпиран режим."

В кампанията се включиха дори вестници, които по принцип защитават милиардера.

Има обаче и медии, които не участват. "Уолстрийт джърнъл" например написа, че кампанията би означавала да се ограничи свободата на словото на самия Доналд Тръмп, което е обратното на декларираната цел.

Тръмп отне достъпа до класифицирана информация на бившия директор на ЦРУ

А докато тече кампанията на медиите, Тръмп започна още една война. Той отне правото на бившия директор на ЦРУ Джон Бренън до секретна информация. Бренън е един от изявените критици на Тръмп.

Отнемането на достъпа не е обичайната практика. Бившите директори обикновено запазват правата си, за да бъдат в течениие със събитията и да бъдат ползвани за консултации.

Журналистите питаха говорителката на Белия дом защо се отнема достъпа на Брeнън и няколко други, свързани с Демократическата партия, а достъпът на Майкъл Флин, съюзник на Тръмп, който призна, че е лъгал ФБР, все още запазва правата си, но не получиха отговор.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.