Това предупредиха властите на италианския остров Лампедуза

Докато италианското правителство фокусира вниманието си върху блокиране на пристигането на кораби с мигранти предимно от Либия, бегълците все по-често тръгват от Тунис и пристигат на италианския остров Лампедуза в малки лодки, пишат БТА и ДПА. 

ФИНАНСОВИ СТИМУЛИ: ЕК ще плаща на държавите, приемащи мигранти

Вътрешният министър Матео Салвини се концентрира върху кораби като "Дичоти", който бе блокиран дни наред миналия месец, след като спаси 190 мигранти в Средиземно море, каза днес кметът на Лампедуза Салваторе Мартело пред всекидневника "Ла република".

"В същото време на Лампедуза те продължават да пристигат и ние не сме получили никакви указания как да процедираме с тях", каза кметът на най-южния италиански остров, който е по-близо до Тунис, отколкото до континентална Италия. 

Френската полиция прочисти голяма територия в Нант от лагер с 450 мигранти (ВИДЕО+СНИМКИ)

Т.нар. "горещ" приемателен център за мигранти на острова бе затворен преди няколко месеца след пожар и в момента функционира само частично. Мигрантите често пристигат индивидуално на бреговете на острова, идвайки от Тунис през морето с малки лодки, предназначени за 2-3 десетки хора. 

"Салвини се занимава само с военните кораби и с проблемите на Севера. Малцината, пристигащи на Лампедуза, не представляват новина и не могат да бъдат използвани като коз пред другите европейски правителства", каза кметът Мартело. 

Гранични полицаи от Трън заловиха каналджия и мигранти

Името на Лампедуза се свързва с началото на миграционната вълна, когато островът бе първото пристанище, приело десетки хиляди бежанци, бягащи от размириците в арабския свят, предизвикани от Арабската пролет.

Салвини забрани на частни кораби, спасяващи мигранти, да акостират на италиански пристанища, а иска да наложи същата забрана и за кораби на международни мисии, посочва ДПА. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.