Херберт Кикъл предложи да се ограничи сътрудничеството с критично настроени медии

Австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл, който е от крайнодясната Партия на свободата (ПС), оцеля при вот на недоверие, внесен в парламента заради предложението му да се ограничи сътрудничеството с критично настроени медии и да се акцентира върху националността на заподозрени за престъпления чужденци, предадоха БТА и ДПА. 

Опозиционните партии, внесли предложението, изгубиха вота, след като мнозинството от депутатите от управляващата коалиция на десноцентристката Народна партия и крайнодясната ПС подкрепиха министъра. 

ПOЛИТИЧЕСКА БУРЯ В АВСТРИЯ: Обискираха службата за вътрешна сигурност

Скандалът избухна вчера, след като местни медии публикуваха указания на говорител на вътрешното министерство, в които той призовава пресслужители на полицията да ограничат сътрудничеството си с няколко вестника. Освен това той им предлага занапред да фокусират вниманието върху националностите на заподозрените при отразяването на престъпления, извършвани от кандидати за убежище. 

Либералният опозиционен депутат Ники Шерак - един от вносителите на вота на недоверие, обвини Кикъл, че подражава на десни политици като унгарския премиер Виктор Орбан, италианския популист, сега вътрешен министър, Матео Салвини или на президента на САЩ Доналд Тръмп. 

В отговора си министърът се разграничи от плановете за игнориране на някои медии, но защити политиката на разкриването на националността на заподозрените. "Хората имат право да бъдат напълно информирани", каза Кикъл, като свърза сексуалните престъпления с "негодната миграционна политика" на предишните центристки правителства. 

Консервативната Народна партия на канцлера Себастиан Курц не подкрепи вота, но един от нейните депутати даде да се разбере, че доверието във вътрешния министър е на изчерпване.

"Да се разчита на доверие е знак на отслабване на доверието", каза той, цитирайки германския поет и драматург Бертолт Брехт. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: