Има подозрения, че Джамал Хашоги е убит в дипломатическата мисия

Екип от турски и саудитски експерти претърсват заедно консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Обискът е част от разследването на изчезването на известния саудитски журналист Джамал Хашоги, известен с критиките срещу властите в родината си.

Турция заяви, че има запис с убийството на саудитския журналист

След почти две седмици, откакто Хашоги е в неизвестност, турските власти се съгласиха на саудитското предложение да сфомират съвместен екип за обиска. Проверката стана възможна след телефонен разговор между турския президент Реджеп Ердоган и принц Халед ал Файсал - восокопоставен член на саудитското кралско семейство и съветник на крал Салман. Междувременно саудитският крал нареди разследване на изчезването на журналиста.

Хашоги влиза в садутиското консулство на 2 октомври за документи за предстоящата си женитба. Подозренията са, че той е убит в дипломатическата мисия. 

Саудитска Арабия ще реагира на икономически санкции от други държави заради случая „Хашоги”

Хашоги може би е ликвидиран от екип убийци, които не са свързани със саудитските власти. Това заяви американският президент Доналд Тръмп след телефонен разговор със саудитския крал Салман. В разговора Салман е отрекъл Рияд да е замесен в случая.

Часове след началото на претърсването телевизия CNN съобщи, че Саудитска Арабия се готви да признае, че Хашоги е бил убит по време на разпит, който излязъл извън контрол

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.