Двама от ранените са в критично състояние

Жертвите на стрелбата в синагога в американския град Питсбърг са 11, съобщиха официално властите в страната. Ранените са шестима, сред които и четирима полицаи. Двама са в критично състояние. Сред пострадалите е и нападателят - 46-годишният Робърт Бауърс.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА СТРЕЛБАТА ВИЖТЕ ТУК

Срещу него са повдигнати 29 обвинения, включително за нарушаване на Закона за гражданските права. Предполага се, че мотивът за действията му е етническа или религиозна омраза. По време на атаката той стрелял с четири оръжия. 

Нападателят често пишел обиди и закани срещу евреи в социалните мрежи. Преди да атакува синагогата пуснал статус: "Не мога да гледам как избиват нашите хора. Майната му как ви изглежда, влизам!". Споделял във виртуалното пространство и различни конспиративни теории, както и снимки на многобройните си оръжия. Поне едно от използваните в атаката е полуавтоматична бойна карабина. 

"Действията на Бауърс са възможно най-голямото зло в човешката природа”, коментира главният прокурор на Западна Пенсилавния.

Стрелба в синагога в САЩ, има убити (ВИДЕО)

Религиозни и други лидери от САЩ и света осъдиха нападението в синагогата. Сред тях са и бившият президент Барак Обама, израелският премиер Бенямин Нетаняху и германският канцлер Ангела Меркел. 

Американският президент Доналд Тръмп нарече извършителя "маниак" и каза, че трябва да има смъртна присъда за подобни деяния. С разследването по случая се е заело ФБР.

В памет на убитите до 31 октомври знамената на правителствените сгради в САЩ ще останат спуснати наполовина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.