Президентът Румен Радев използва церемонията, за да коментира последните политически събития в страната

Четиримата новоизбрани конституционни съдии положиха клетва, а президентът Румен Радев използва церемонията, за да коментира последните политически събития в страната.

Първият коментар на президента дойде в отговор на Менда Стоянова, която беше гост на сутрешния ни блок. Именно от ефира на NOVA тя призова президента да се срещнат, за да обсъдят промените в Кодекса за застраховането – за да може чак след това президентът да изгради информирано позицията си.

Радев отказа среща с ГЕРБ за промените за "Гражданската отговорност”

Отговорът на президента не закъсня и той обясни, че политиците трябва първо да обяснят готвените промени на народа и чак след това да стигнат до него. А неговото място в законотворческия процес е най-накрая, затова няма никакво намерение да се намесва в него преди това.

„По конституция президентът стои в края на законотворческия път и аз активно участвам в него – ето например тази сутрин рано наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане”, каза пред журналисти Радев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Коментарът дойде по време на клетвата на новоизбраните четирима конституционни съдии. Един от тях е Атанас Семов, посочен именно от президента. А пък само преди няколко дни прокуратурата поиска именно Атанас Семов да бъде проверяван и защо през 2016 година срещу него е отказано да бъде образувано досъдебно производство. Президентът съзря в това решение политически мотиви.

ВКП разпореди проверка на отказа за разследване на Атанас Семов

„Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка. Това ми дава основания да вярвам, че целта е политическа. Проверката е приключила 2016 година. Защо се възбужда няколко години, след като е обявена моята номинация?”, коментира президентът.

Снимка: Олег Попов, NOVA

По повод очакването днес да излезе докладът на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, президентът каза, че при него все още няма пристигнала чернова, нито знае какво ще пише в доклада, но обясни, че няма нужда лично той от този доклад, защото гражданин знае много повече за правосъдната ни система и как работи тя от евродоклада и това, което пише в него.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.