Наркотикът е намерен при митническа проверка на влизащ от Турция автомобил

Повече от 10 кг хероин в резервна гума на лек автомобил откриха митническите служители на пункта "Капитан Андреево". Стойността на наркотика по цени на съдебната система е 931 050 лв.

Обвиниха четирима за трафик на хора за сексуална експлоатация

Хероинът е открит при митническа проверка на влизащ от Турция лек автомобил с турска регистрация. Колата управлявал сръбски гражданин, който е пътувал сам. На българския митнически пункт той е обявил, че не внася нищо за деклариране. Служители обаче извършват проверка на колата и откриват в резервната гума в багажника 20 полиетиленови плика, съдържащи бежово прахообразно вещество. При извършения полеви наркотест, то реагира на хероин. 

Задържаха мъж с голямо количество амфетамин и хероин

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Бургас, което се провежда от разследващ митнически инспектор, под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

Количеството задържан хероин не е рекордно за „Капитан Андреево”, но е една от големите пратки, задържана тук през последните месеци. Става въпрос за 20 пакета, които са били скрити в резервна гума на лекия автомобил, избран за щателна митническа проверка на пункта.

„Впечатление е направило, че идва в ранните часове на деня, пренася изключително малко багаж, пътува за трета страна, не за Република България”, обясни Райчо Соколов от Агенция "Митници".

При проверката в резервната гума на колата са открити 20 пакета с общо тегло над 10 килограма. Оказва се хероин, който по цени на съдебната система струва 930 хиляди лева. Шофьорът живее в Турция, но работи в Сърбия и е с двойно гражданство.

„Не е осъждан досега. Има данни за многобройни пътувания между Сърбия и Турция, което е свързано вероятно със семейството му, но предполагаме, че би могъл и друг път да е пренасял такива вещества”, каза прокурор Павел Жеков.

Задържаният може да лежи в затвора до 20 години. Официални обяснения няма.

„Извън разпита е признал, че е знаел за наркотичното вещество, което му е било предадено от друго известно му лице в Турция, като му е обещано възнаграждение от 2 500 евро”, добави Жеков.

Службите отчитат успешна година в борбата с наркотрафика. Само на „Капитан Андреево” са задържани близо тон наркотици, по- голямата част от които хероин.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.