На днешния ден се прави освещаване на меда

На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий Чудотворец, епископ Магнезийски. Той е покровител на меда и пчеларите.

Празникът в българската народна традиция е един от последните в зимния празничен цикъл. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св. Атанас.

Паметта на Св. Харалампий особено се почита от нашия народ, както заради молитвеното му застъпничество пред Бог за болни, страдащи духовно и телесно, така и като закрилник на пчеларите и проводник на Божията благодат над пчелния мед.

На този празник не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки (чумата), и по края на питата - венец, символ на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като цяр до догодина.

Стотици буркани с мед, подредени върху маси във формата на кръст, бяха осветени в черквата "Въведение Богородично" в Благоевград.

Снимки от освещаването вижте тук! 

Кулминацията на освещаването е запалването на свещите, привързани към всеки буркан с мед, оставен от жителите на града и околните села. Някои от бурканчетата с мед са украсени с кокичета и листа здравец.

Трима свещеници отслужиха водосвета в чест на светеца, преследван от римляните заради христовата вяра. Вярва се, че са мазали раните на Св. Харалампи с мед и така облекчавали страданията му. Житието на светеца припомни отец Петър.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес