72-та часа от ареста им изтекоха още в неделя сутринта

Съдът в Барселона трябва да реши дали да остави в ареста задържаните там Ветко и Маринела Арабаджиеви. 72-та часа от ареста им изтекоха още в неделя сутринта. В Испания обаче през почивните дни съдилищата не работят, затова се очаква решението да бъде взето днес.

Екстрадицията на Арабаджиеви вероятно ще се гледа от съд в Мадрид

Очаква се в Барселона да се гледа само мярката за неотклонение. Екип на NOVA обаче обиколи всички възможни инстанции и от всякъде казват, че няма насрочено за днес такова заседание.

Според адвокати в страната, когато става въпрос за искане за екстрадиция, тези казуси се разглеждат в Мадрид, където се намира специализираният съд. Не е ясно дали семейството вече е откарано в Мадрид. Екип на NOVA попита и българското външно министерство, но оттам заявиха, че нямат такава информация и не са длъжни да имат.  

Ако Арабаджиеви дадат съгласие за екстрадиция, това може да стане в рамките на 10 дни. Ако обаче не се съгласят - процедурата ще е по-дълга. 

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха арестувани в четвъртък след 6-месечно издирване по искане на българската прокуратура. Двамата са обвинение за пране на пари и данъчни измами. Семейството беше намерено в курортно градче до Барселона, в имение с вид на замък, собственост на Георги Семерджиев, по прякор Жоро Шопа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.