Той ще позволи на българските граждани и бизнеса да спестяват над 60 млн. лв. годишно

Регламентът за намаляване на таксите за банкови преводи беше подписан в Брюксел от председателите на двата законодателни органа  – Европейския парламент и Съвета на ЕС, съобщават от ЕП. Българските граждани и бизнеси ще спестяват над 60 млн. лв. годишно от регламента за таксите за презгранични преводи. Това ще облагодетелства над 50 000 малки и средни предприятия у нас, които търгуват с ЕС, съобщават още от ЕП.

Отпадат високите такси, ако плащаме с карта в Европа

Ще намалеят разходите и на българите, особено на тези, пътуващи в чужбина, които харчат около 1,6 млрд. евро годишно зад граница, тъй като регламентът включва текстове за повече прозрачност при  плащане с карта или теглене от банкомат в други страни от ЕС. Комисионната при разплащането или тегленето ще бъде ясно показвана. Потребителите ще получават електронно известие с тази информация и ще могат да избират дали превалутирането да се извърши от тяхната банка или от тази на търговеца. Докладчикът по темата - българският евродепутат Ева Майдел обясни, че по-ниските цени влизат в сила още тази година - от 15 декември.

Нов регламент намалява таксите за презграничните парични преводи

„Днес е много важна дата за Европейския съюз, защото гражданите и страните ни стават по-обединени, но и по-равни, защото отпадна официално един истински двоен стандарт между живеещите в Еврозоната и тези извън нея. Европейският съюз доказва за пореден път, че може да подобрява живота на гражданите и че европейските институции чуват силно гласа на българските граждани, които до този момент плащаха необосновано високи такси за преводи в евро. Всъщност - най-високите в Европейския съюз. От 15 декември 2019 г. тези такси ще бъдат близо десетократно намалени, спестявайки между 60 и 70 милиона на българските граждани на година”, заяви Ева Майдел, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.