Днешният вот няма да е законово обвързващ

Предстои ново гласуване за Brexit в британския парламент. Премиерът Тереза Мей вкара своята сделка за раздялата с Европейския съюз за трети депутатски вот. За целта споразумението от над 500 страници беше разделено на части, но и този път шансовете му за успех не изглеждат големи.

Сделката на Мей има два основни дяла. Законово обвързващите условия по раздялата с ЕС и по-общата политическа декларация за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон. Днес депутатите ще гласуват само по условията на раздялата. Някои от политиците определиха разделянето на вота като объркващо.

„Предложението, внесено от правителството, беше подготвено така, че да отговаря на изискванията на председателя на парламента да не се внася същото за второ гласуване, както и на изискванията на Европейския съюз, който ще удължи член 50-ти до 22 май, само ако условията по раздялата бъдат одобрени до края на днешния ден”, заяви парламентарният лидер на управляващата партия Андреа Ледсъм.

Трето гласуване за Brexit утре в британския парламент

Днешният вот няма да е законово обвързващ, защото за ратификацията на сделката на Мей британските закони изискват одобряване на целия документ.

Според правителството положителен вот за част от сделката ще е достатъчен за отлагането на Brexit от 12 април за 22 май. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.