Той е и новият лидер на Консервативната партия

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания и новият лидер на Консервативната партия, съобщава Ройтерс. 

Джонсън беше избран с гласовете на 92,153 члена на Консервативната партия. За неговия съперник - Джереми Хънт гласуваха 46,656 души.

Кой ще наследи Тереза Мей начело на Консервативната партия и британското правителство?

В речта си след избора му, новият премиер заяви, че ще сформира до дни екипа си. 

Джонсън обяви, че ще успее да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, дори това да означава Brexit без сделка. 

Тереза Мей поздрави Борис Джонсън за победата му

Новият премиер обеща по-добро образование, повече полиция и по-добра инфраструктура. 

Тръмп за новия премиер на Великобритания: Той ще бъде страхотен

Джонсън се изказа ласкаво и по адрес на своя предшественик Тереза Мей, която неведнъж е критикувал. „За мен беше привилегия да бъда член на кабинета й. Благодаря ти, Тереза“, обяви новият британски премиер.

"Кампанията свърши и работата започва", завърши речта си Борис Джонсън.

Джонсън има намерение да предоговаря условията на споразумението за раздяла с Европейския съюз. Минути след обявяването на неговия избор от Брюксел казаха, че не планират подобна промяна.

„Той имаше нужда от дълго време да реши каква е позицията му за Brexit. Сега я знаем, но позицията на Европейския съюз също е ясна. Великобритания постигна споразумение с Общността и ние ще се придържаме към него", каза още заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Европейският съюз и бизнес кръговете във Великобритания са против твърдия Brexit, чийто привърженик е Джонсън.

„Твърд Brexit ще бъде трагедия за всички, не само за Великобритания. Не съм от тези, които казват - "те ще пострадат". Всички ще пострадаме, ако се случи", смята Франс Тимерманс.

А освен като привърженик на Brexit Борис Джонсън е известен в родината си със странно поведение и смешни гафове. Като кмет на Лондон той увисна на въже, по което трябваше тържествено да се спусне и се наложи да го свалят пожарникари. В демонстративен мач по ръгби безмилостно блъсна малко дете и си навлече критики за незряло поведение. Обвиняват го и в популизъм, след като се качи на автобуса с изписано лъжливо твърдение, който рекламираше Brexit преди референдума.

Сферата, в която се очаква Джонсън да няма проблеми са отношенията с Доналд Тръмп.

„Харесвам го. Харесвам Борис Джонсън. Говорих с него в понеделник. Според мен ще свърши страхотна работа. Ще имаме чудесни взаимоотношения" , заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Чувствата ясно са взаимни, тъй като напоследък Борис Джонсън отказа да критикува американския президент за ксенофобски изказвания и дори за атаките на Тръмп срещу британския посланик във Вашингтон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.