Налагат ли се промени в Наказателния кодекс за престъпления против личността?

Траур и бдение в Сливен заради смъртта на 7-годишната Кристин. Детето беше изнасилено и захвърлено под мост. Обвиненият за шокиращото насилие Мартин Трифонов остава за постоянно в ареста. 

Случилото се извади на дневен ред искане за промени в Наказателния кодекс и дори химическа кастрация.

В понеделник бе решено 21-годишният Мартин Трифонов да дочака делото в ареста, където ще отиде, след като бъде възстановен от раните получени при залавянето му. Съдиите напуснаха залата и се събраха в болницата на града, където Трифонов остава под стража. Изнесеното им заседание продължи по-малко от половин час.

Привечер близки, приятели, познати и жители на Сливен поставиха цветя и детски играчки пред общината. Те поискаха едно – справедливост и най-тежката присъда за Мартин, а именно доживотен затвор без право на замяна.

„Искам жестоко наказание за този убиец. Жестоко, защото може да направи с друго дете същото. Най-голямата вина е в държавата. Заради законите, които имаме, тези изверги си правят това, което им харесва”, каза баба на Кристин – Милка Георгиева.

След смъртта на детето, близките му обвиниха лекарите от Спешна помощ в неадекватни реакции. Никой не й е дал първа помощ. Дори, капка въздух никой не й е дал. Просто са я хвърлили в линейката”, обясни Гергана Драгиева – майка на убитата Кристин. От Спешния център признаха, че може да има пропуски в работата на екипа и предстоят дисциплинарни наказания.

„За мен е нарушен стандарт Спешна медицина, тъй като реанимационният екип не е бил с детето, но, според колегите, има обстоятелства, които са им попречили за това. Бабата е била вкопчена в детето. Ще има дисциплинарно наказание, но какво ще бъде, ще се прецени допълнително”, каза д-р Мариета Божидарова - и.д. началник на ФСМП – Сливен.

И разследващите, и лекарите, обаче са категорични, че живота на детето не е можело да бъде спасен.Според прокуратурата, смъртта на 7-годишната Кристин е причинена с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. При решението Трифонов да остане в ареста е взето предвид и досието му.

Какъв е профилът на убиеца на 7-годишното дете?

Прокуратурата: Причината за смъртта на 7-годишната Кристин е тежка черепно-мозъчна травма

„Лицето е осъждано и преди за блудство и опит за изнасилване. Съдът е определил условно наказание 8 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 2 години. Това наказание е влязло в сила, но личното ми мнение е, че е изключително ниско за такова тежко престъпление против личността. В обясненията си твърди, че е употребил алкохол и под негово влияние е извършил тези действия. Нямаме данни за ненавременна или неадекватна намеса на медицинския екип. Причината за смъртта на детето е тежка черепно-мозъчна травма с излив на мозъчно вещество, което е несъвместимо с живота”, обяви  говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според прокуратурата смъртта на 7-годишната Кристин е причинена с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.
 
При пълните си самопризнания пред адвоката и разследващите, обвиненият в жестокото престъпление е разказал, че преди да нападне детето е пил ракия и бира. Мъжът остава в болницата под засилена охрана.
 

Ако Мартин Трифонов признае престъплението и в съдебната зала, то процесът ще е по съкратената процедура и доживотната присъда може да бъде намалена на 30 години затвор. 

Първата присъда на Мартин Трифонов за блудство и опит за изнасилване е от времето, когато той е бил на 16 години. Жертвата е била негова родственица - на 14 години. А заради това, че той е бил непълнолетен, наказанието му е било 8 месеца, но условно.

При случая със 7-годишната Кристин, реалната възможност е Мартин Трифонов да е на свобода, когато е на 40 години, пресмятат юристи. Това отново повдигна въпроса за промени в Наказателния кодекс, дори и за химическа кастрация.

В момента химическа кастрация се прилага в не малко европейски страни. В някои от случаите дори се иска съгласието на извършителя на тежки престъпления. У нас юристите вече спорят какви могат да бъдат дългосрочните ефекти от подобна мярка.

Химическата кастрация представлява овладяване на сексуалния нагон с лекарства. Мярка, за която от ВМРО настояват да залегне и в българския наказателен кодекс. 

„Ние какво правим – хващаме един престъпник, който е около 20-годишен. Благодарение на съкратеното следствие, той излиза след 20 години и на 40 години е готов отново да бъде жертва на собствения си нагон и да убива”, обясни Искрен Веселинов от ВМРО.

Според юристите, обаче, химическата кастрация може да крие и рискове.

„Не можем да гарантираме, че той няма да бъде агресивен по друг начин и няма да извършва други престъпления. Това не може да промени същността на престъпника”, обясни Мария Шаркова.

Все още липсват, обаче, достатъчно данни дали агресията няма да се засили и прояви по друг начин, опасяват се правозащитници. Остава отворен и въпросът кой ще плаща за страничните ефекти след подобна терапия.

Друг казус – как да се прилага химическата кастрация у нас – принудително или доброволно.

„Интересно решение има в Германия по този въпрос – педофил, който е извършил тежко престъпление, ако се съгласи да бъде кастриран – не ходи в затвора”, обясни адвокатът Марин Марковски.

Това поставя на дневен ред друго искане на ВМРО – да отпадне съкратеното съдебно следствие, което дава възможност за предсрочно освобождаване на извършителите на тежки престъпления.

За последно, подобно искане за промени в наказателния кодекс имаше миналата година, след убийството на Виктория Маринова в Русе. Аргументите тогава бяха същите - когато осъденият на първа инстанция Северин излезе от затвора, вероятно ще е на възраст около 40 години.

Репортери: Мартин Георгиев и Деница Суруджийска

 
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

След сигнал от близките, започна проверка в Спешната помощ в града заради съмнения, че лекарите са допуснали грешки.