Това каза заместник-директорът на ГДБОП

Прокуратурата и ГДБОП проверяват има ли замесени лекари в схемата за нелегално донорство на бъбреци. Вчера при опит да излязат от България са задържани 4-ма души. Двама от тях се разследват като организатори на канала за органи.

По данни на разследващите, преди да заминат за южната ни съседка на кандидат- донорите били правени лабораторни тестове.

Прокуратурата и антимафиотите имат данни за дейността на групата от февруари тази година. „Членовете на организираната престъпна група са четири - трима мъже и една жена. Като те са криминалнопроявени, а жената е осъждана за телесна повреда”, обясни Сийка Милева, говорител на Спецпрокуратурата.

Всички замесени в схемата са българи. Един от мъжете обаче има и турско гражданство и именно той е поддържал връзка с лечебното заведение в южната ни съседка, където се осъществявали операциите, сочат данните на разследващите. „Демонстрират изключително висок стандарт на живот, карат луксозни автомобили, като единият от тях прикрива престъпната дейност чрез внос на леки автомобили от Италия”, обясни още Милева.

Ръководителите на групата уреждали фалшивите международни паспорти и документи на донорите, с които те да докажат роднинство с реципиентите. Плащали и  престоят им в хотел преди и след операцията. „На донора се заплащало едва след самата операция. Сумите, които получавали донорите, били между 5 и 7 хил. евро. В повечето случаи им е обещавана и по-голяма сума, но те не са я получавали. Нуждаещите се от бъбречни трансплантации и техните близки заплащали суми в размер между 50 и 100 хил. евро, като патите се давали на ръка. Не се използвали финансови инструменти, за да не бъдят подозрения. В повечето случай болните теглили огромни кредити, ипотекирали жилищата си”, разказа още говорителят на  Спецпрокуратурата.

По данни на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", 1028 българи се нуждаят от трансплантация на бъбрек. Нерядко обаче, пациенти се приемат след неуспешна интервенция именно в Турция. „Идват с епикризи понякога, в които епикризи няма почти никакви данни- чисто медицински, по отношение на самата оперативна интервенция, по отношение на донора, по отношение на имунологични изследвания. Много често те нямат юридическа стойност, защото нямат нито печат, нито подпис”, обясни  проф. Емил Паскалев, началник на „Клиника по нефрология и трансплантация” в Александровска болница:

Донорите са набирани от района на Видин, Монтана, Белоградчик, Варна, сочат данните на прокуратурата.

Разкриха канал за донорство на бъбреци у нас

Петима донори и петима реципиенти са се възползвали от „услугите” на престъпната група за трафик на органи, която бе разкрита вчера. Това съобщи заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Янев, цитиран от „Фокус”.

Той допълни, че още трима донори и двама реципиенти също са били в готовност да се включат в нея. По думите на старши комисар Янев единият от участниците в групата е с криминална регистрация за обсебване, а другият от лидерите с такава за използване на неистински документ и за измама в особено големи размери. „Жената в групата е регистрирана за кражба и грабеж, а другият участник е регистриран за незаконна сеч“, добави заместник-директорът на ГДБОП.

Говорителят на Спецпрокуратурата Сийка Милева пък обясни, че в групата нямало недоволни. Затова и разбиването й било много сложно.

БЪБРЕЦИ ЗА ПРОДАН: Минава ли през България канал за трафик на органи?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.