Лекарите алармират, че ситуацията застрашава общественото здраве

Рим се сблъсква отново със сериозен проблем с боклука. Лекари предупреждават, че ситуацията толкова се влошава, че застрашава общественото здраве, предаде БТА.
Местни и национални медии поставиха въпроса на първите си страници. В четвъртък столичният вестник "Месаджеро" излезе със заглавие "Извънредна ситуация с боклука в Рим. Риск от колапс до десет дни".

Нова система за почистване на океаните започна да събира пластмаса (СНИМКИ)

Италианската столица страда от хроничен недостиг на места за преработка на отпадъците, но в понеделник кризата се изостри още повече след масови оставки в управителния съвет на общинската служба за чистота АМА.
"Трябва да спрем бързото напълване на града с купчини боклук на всяка улица, в районите на училищата, болниците и публичните пространства", заяви в сряда асоциацията на лекарите в Рим. "Няма време за губене", добавят те.
Със своя позиция излезе и асоциацията на училищните директори, в която се посочва, че край сградите на училищата в целия град се трупа боклук и ситуацията "се влошава с всеки изминал ден".

Отровен ли е въздухът край топлоцентралата в Перник?

Директорите призовават здравните власти да проверят всяко от засегнатите училища и "в крайна сметка да поискат те да бъдат затворени", ако нещата не се подобрят.
Сега Рим изпраща излишния си боклук в заводи за преработка на отпадъци в областта Лацио и към други части на Италия, но това е скъпоструващо и нетрайно решение на проблема, отбелязва агенцията.
За последните три години ръководството на АМА се смени шест пъти. Последният управителен съвет подаде оставка след продължителни разногласия с кмета Вирджиния Раджи заради приемането на отчетите за 2017 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.