Причината - съмнения за купуване на гласове

Мъж от село Буковлък беше отведен от полицаи, след като къщата му беше претърсена в неделя по обед. Късно снощи отново, в същото село, бяха задържани четирима души по сигнал за купуване на гласове.

Задържаният мъж е Петко Колев. Той е бил застъпник за единия от кандидатите за кметове на Плевен в плевенското село Буковлък. Колев е на 43 години и е бил сред четиримата задържаните в събота вечерта. Бил е пуснат и в неделя е отведен от полицията от залата, в която се гласува до дома му.

Задържаха четирима в Плевенско за купуване на гласове

Хората от Буковлък го познават като Петко. Живее срещу училището в селото, където са трите секции за около 3 000 избиратели. Близките му отрекоха да е замесен в купуване на гласове.

Избирателната активност в Буковлък на втори тур, отново бе висока.

„Малко по-добре е сега. По-малко хора има, но по-бързо става, тъй като сме с една бюлетина, а предишния път гласувахме и за кмет на общината, и за общински съветници”, каза Камелия Тодорова – председател на СИК в Буковлък.

Относно арестите и слуховете за купуване на гласове, повечето от избирателите от плевенското село отричаха да са замесени. „На хората, които ходят в църквата в Буковлък, не им се предлагат пари, защото те отказват. Хората, които вярват в Господ не се продават и ходят да гласуват по съвест”, каза един от живеещите там.

„Не се продавам. Аз съм на 65 години и за 30, 40, 50 лв. и 100 лв.– няма да се продам. Аз изкарвам добра заплата, имам си пари и затова не ме бърка”, коментира Пъшо Пъшев – жител на Буковлък.

Сигнали за нарушения не липсваха и от Общинския център Плевен. Наложи се членове на ОИК да проверят председател на секция, дали е употребил алкохол.

„Всички членове на СИК категорично заявиха, че няма такова нещо”, заяви Пламен Иванов - секретар на ОИК – Плевен.

„Готов съм на проверка с дрегер. Пил съм само две кафета”, заяви Стефан Иванов, председател на СИК.

Кои ще бъдат новите кметове, избрани на балотаж, вижте само по NOVA на 3 ноември. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.