Автомобилното шествие „Къде ни е водата?” премине и през село Студена

Протест и автошествие  „Къде ни е водата?” срещу водния режим в Перник и областта. Недоволни се организираха в социалните мрежи и обявиха маршрут, който стига и до магистрала „Струма".

Отмениха фестивала "Сурва" в Перник заради водната криза

Язовир „Студена” е празен, а заради кризата през последните два дни имаше разпити и арести, включително на министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов. 

Обвиняват Нено Димов в умишлена безстопанственост заради водната криза

Протестиращите искат трайни решения за снабдяването на Перник с вода, безвъзмездна държавна помощ за общината и отговорност от  виновните за кризата.

 

„Разделили сме исканията си по компетентност. Най-важните искания към общината са кризисният щаб ежедневно чрез интернет страница да информира населението за всичко, което се прави, свързано с водната криза. Взети решения, набелязани мерки, препоръки”, заяви една от организаторките на шествието – Камелия Радева.

"Няма да се заблуди обществеността, че ще се овладее народното недоволство. Всички по веригата, които са забъркани в управлението на водата трябва да бъдат уволнени, за да сме спокойни, че прокуратирата работи обективно", каза още тя.

„Исканията към държавата са да се вземат трайни решения за снабдяване на община Перник с вода. Също така да се преструктурира цялото управление на водния ресурс в България, защото явно това досега не е правено. След Перник ще има и други градове. Режимът не се спазва”, добави Ирена Ширенкова от „Спаси Перник".

 “Пускаш пералнята, след малко спира водата и приключваш. Влизаш в банята и водата спира. Ти си правиш сметка, че по графика има вода, но я няма. Надявам се тия акции и оставки да не са прах в очите на управляващите”, споделя Чавдар Сотиров.

Автошествието продължи до 15.00 часа. То се раздели на два лъча - единият продължи към бул."Юрий Гагарин", а другият към АМ "Струма". 

Видео: БГНЕС

Протестиращите заплашиха, че ако няма решение, следващият сборен пункт ще бъдат жълтите павета в столицата следващата седмица.

Репортери: Наталия Герджикова, Добромир Николов