Двама души са ранени при предполагаем терористичен акт в Южен Лондон

Нападател с нож е бил застрелян от полицията в Лондон. Според властите, мъжът е ранил няколко души. Действията му бяха определени като "свързани с тероризъм".

Въoръжени полицаи отцепиха част от квартал „Стрeтъм” в южната част на столицата. По-късно oт Скотланд ярд обявихa, че простреляният извършител е починал от раните си.

"На този етап се смята, че редица хора са били намушкани. Обстоятелствата се преценяват; инцидентът е обявен за терористичен акт", съобщиха полицейските власти в Лондон.

Двама души са ранени при предполагаем терористичен акт в Южен Лондон. Това съобщиха от полицията в Лондон. Състоянието на пострадалите не се споменава.

Габриел Виго, 24-годишен служител по сигурността, който работи в Хийтроу, но живее в района на нападението, съобщава пред CNN, че е чул няколко изстрела. От прозореца на апартамента си видял три тела на земята. „Улицата също много бързо беше затворена. До тялото на единия мъж имаше нещо, което приличаше на устройство, прикачено към него“, каза той пред CNN. "То квадратно и изглеждаше сякаш е прикрепено към дрехите му."

Друг очевидец, 19-годишен студент от Стретъм, съобщи, че е видял, че мъжът има мачете и устройство, прикрепено към дрехите му. По думите му е видял как мъжът е бил преследван от цивилни полицаи. Спешната помощ в Лондон съобщи, че линейка е била изпратена на място малко преи 14.00 ч.

„Ние работим в тясно сътрудничество с другите спешни служби, като спешна помощ е оказана на редица пациенти на място“, заяви говорител на службата.

Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че е информиран за ситуацията и поддържа връзка с полицията. "Терористите се стремят да ни разделят, и да унищожат начина ни на живот - тук, в Лондон, но ние няма да им позволим", написа Хан в профила си в Twitter.

Премиерът Борис Джонсън благодари на спешните служби за бързата реакция. "Моите мисли са с ранените", написа Джонсън в профила си в Twitter.

По-рано днес лондонската полиция застреля мъж, за когото се предполага, че е намушкал хора по улиците на Стретъм, Южен Лондон, съобщи CNN.

"На този етап се смята, че редица хора са били намушкани. Обстоятелствата се преценяват; инцидентът е обявен за терористичен акт", съобщиха полицейските власти в Лондон.

Няма данни за пострадали български граждани в инцидента в Южен Лондон, при който хора бяха намушкани с нож. Случаят се разглежда от полицията към момента като терористичен акт.

Посолството ни в Лондон следи ситуацията и в контакт с местните власти, съобщиха от Министерство на външните работи.

При необходимост българските граждани могат да се свържа​т с екипа на мисията ни на следните телефони: +44 20 7581 3144, +44 20 75849400. 

"До момента има данни за двама пострадали", съобщиха от лондонската полицейска служба. "Очакваме повече информация за тяхното състояние", допълват властите.

Видеоклипове, споделени в социалните мрежи, показват множеството полицейски коли и линейки на местопроизшествието.

Дан Смит, местен жител, който е бил на местопроизшествието, съобщава пред CNN, че е видял медицински хеликоптер.

Последният подобен инцидент в Лондон беше през ноември, когато полицаи застреляха терорист на „Лондон бридж”. той уби двама и рани трима преди да бъде елиминиран.

Очаквайте подробности

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си