Екип от британски учени започна тестове върху животни на ваксина срещу епидемията

Спад в броя на загиналите от новия коронавирус (Covid-19) в Китай. За второ поредно денонощие местните власти отчитат по-малко смъртни случаи. Въпреки това жертвите на болестта в Китай вече са 1 113.

Германия потвърди два нови случая на коронавирус

Екип от британски учени започна тестове върху животни на ваксина срещу епидемията от коронавируса. Те са успели да я създадат само за 14 дни, благодарение на сътрудничеството на Китай.

„Забележително е, че китайските учени споделиха техните изследвания и данни много открито и бързо. Това позволи не само разработването на ваксини, но и създаването на тестове за диагноза”, каза специалистът по заразни болести д-р Джон Трегонинг.

Жертвите на коронавируса се увеличават

Китайски медици уверяват, че ситуацията е под контрол и смятат, че епидемията може да бъде овладяна до април.

„Смъртността е по-ниска от тази при епидемиите от ТОРС и Близкоизточния респираторен синдром. При първия тя беше 8-10%, а при втория близо 40%. При новия коронавирус смъртността е около 2 %.  Вярвам, че ситуацията в Ухан бързо ще се подобрява”, заяви главният епидемиолог на Китай Зонг Наншан.

Масови уволнения на висши служители в Китай заради коронавируса

Междувременно, Тайланд стана поредната страна, отказала да приеме круизния кораб „Уестърдам” заради опасения от зараза с коронавирус, въпреки че няма потвърден случай. Япония, Китай, Гуам и Филипините също отказаха на кораба с повече от 2250 души на борда да акостира.

„Обаждам се от „Уестърдам” и искам семейството ми да знае, че сме добре, физически. Не знаем какво става и плаваме от две седмици. Няколко страни затвориха границите си за нас, страхувайки се от коронавируса. Редовно ни се мери температурата и все още няма никакъв признак за болестта”, сподели пасажерът Анджела Джоунс.

Нови 39 заразени с коронавируса на борда на круизния кораб край Япония (ВИДЕО)

На борда на друг круизен кораб бяха регистрирани нови 39 случая на заразени хора с коронавируса. „Даймънд принсес” е поставен под карантина близо до японския град Йокохама. Сега общият брой на заразените там хора е вече 175. На борда му има около 3600 души от 50 държави.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК