И пацинтите, и медиците определят условията в болницата като плачевни

Започна дълго чаканият ремонт на Инфекциозната клиника в Пловдив. Обновяването на единственото такова отделение в Южна България, в което се лекуват предимно деца, e възможно благодарение на усилията на доброволци.

Основен ремонт не е правен от 50 години. И пацинтите, и медиците определят условията тук като плачевни. Добрата новина обаче е,че съвсем скоро те ще останат в историята. Вече три дни в лечебното заведение кипи усилен труд.

Свилена Георгиева от проект „За доброто” разказа пред NOVA за ужасните условия в болницата.

Хиляди се обединиха в построяването на модерна детска болница (ВИДЕО)

„Всеки родител знае, че е ужасно, когато детето ти е болно и става три пъти по-ужасно, когато попаднеш на място, което изглежда плачевно. Лекарите правят всичко възможно да помогнат, но не могат да компенсират условията”, разказа тя.

През годините в клиниката са правени само козметични промени. Заради ограничения бюджет за цялостен ремонт средствата все не оставали.

„Условията бяха зле. Стаите бяха с изкъртени стени, мазилката паднала. Прозорците се отваряха през зимата дори с пирони трябваше да ги заковем, за да ги уплътним”, каза Андрей Петров, началник на Инфекциозната клиника в УМБАЛ "Свети Георги".

Мухъл и мизерия в Детското отделение в благоевградската болница

Тази картина обаче ще остане само лош спомен. С помощта на събраните от дарителската кампания 35 000 лева доброволци започнаха промяната.

„Стигат да покрием труда на строителната фирма и вратите. Всичко друго е благодарение на фирмите, които откликнаха”, заяви  Петров.

Клиниката ще се ремонтира поетапно, за да има къде да се лекуват пациентите.

АГ отделението в пернишката болница – без ремонт от 40 г.

„Работи се много интенцивно. За няколко дни смениха дограмата. Работниците работят от сутрин до вечер. Това ни прави много щастливи”, каза още началникът на клиниката.  

Затова и всяко едно подобрение в инфекциозното отделение е малка победа както за хората, които впрегнаха силите си, за да го преобразят, така и за медиците.

Преди да се захванат с ремонта на инфекциозната клиника, доброволците преобразиха Нефрологичното и Интензивното отделение на Столичната педиатрия.

Дарителската кампания ще продължи, а всеки, който иска да подкрепи каузата ще има тази възможност.