От къде е тръгнала заразата?

Учените се опитват да разберат как смъртоносният коронавирус е прескочил от животните към хората, пише БГНЕС. Някъде в Китай прилеп лети в небето, оставяйки следа от коронавирус в изпражненията си, които падат в гората. Едно диво животно, вероятно панголин, търсещ насекоми сред листата, улавя инфекцията от екскрементите.

Новият вирус циркулира в дивата природа. В крайна сметка е уловено заразено животно и човек по някакъв начин хваща болестта, след което я предава на работници на пазара за диви животни. Ражда се глобално огнище.

Учените се опитват да докажат истинността на този сценарий, докато издирват диви животни, които са приемници на вируса. Намирането на последователността на събитията е „малко детективска работа“, казва проф. Андрю Кънингам от Zoological Society London. Според него, гама от диви животински видове може да бъде домакин на вируса, по-специално прилепи, които пренасят голям брой различни коронавируси.

Готови са резултатите на последните изследвани за коронавирус у нас

И така, какво знаем за „разпространението“? Когато учените разбиха кода на новия вирус, взет от тялото на пациент, прилепите в Китай бяха посочени за виновни.

Тези бозайници се събират в големи колонии, летят на големи разстояния и присъстват на всеки континент. Те рядко се разболяват, но имат възможност да разпространяват патогени надалеч и в обширни райони. Според проф. Кейт Джоунс от Университетския колеж Лондон, има някои доказателства, че прилепите са се приспособили към енергийните нужди на полета и са по-добри в поправянето на щетите в ДНК-то си. "Това може да им даде възможност да се справят с по-голяма тежест от вируси, преди да се разболеят - но това е само идея в момента."

Няма съмнение, че поведението на прилепите позволява на вирусите да процъфтяват. "Когато помислите за начина, по който живеят, тогава те ще имат голям набор от вируси", казва проф. Джонатан Бал от университета в Нотингам. "И тъй като те са бозайници, има вероятност някои от тях да заразят хората директно или чрез междинен вид гостоприемник."

Втората част на пъзела е идентичността на мистериозното животно, което е станало инкубатор на вируса в тялото си и вероятно е попаднало на пазара в Ухан. Единият от заподозрените видове е панголинът.

МЕРКИ И ПО ГРАНИЦАТА: Мерят температурата на влизащите от Гърция пътници

Хранещият се с мравки бозайник, за когото се говори, че е най-разпространеният за контрабанда бозайник в света, е заплашен от изчезване. Търсенето му в в Азия за употреба в традиционната китайска медицина е огромно, докато месото на панголин се счита за деликатес.

Коронавируси са открити в панголини, като някои твърдят, че са близки до новия човешки вирус. Може ли вирусът на прилепите и вирусът на панголинилите да обменят генетика, преди да се разпространят при хората? Експертите са предпазливи при правенето на всякакви заключения. Пълни данни за проучването на панголини не са били публикувани, което прави невъзможно тази информация да се провери.

Проф. Канингам казва, че произходът и броят на панголините, проучвани по време на изследването, са особено важни. „Например, имало ли е няколко животни, взети за проби директно от дивата природа (в този случай резултатите биха били по-смислени) или са взети проби от едно животно, което живее в плен или от друго, подготвено за пазара? В този случай заключения за истинския гостоприемник на вируса не могат да бъдат направени.

Панголините и други диви видове, включително разнообразни видове прилепи, често се продават на животински пазари, казва той, предоставяйки възможности на вирусите да преминават от един вид в друг. „Следователно тези пазари създават идеални условия за преливане на патогени от един вид в друг, включително и към хората.“

Пазарът в Ухан, който беше затворен след избухването на епидемията, имаше секция с диви животни, където се продаваха живи и заклани видове, включително части от тялото на камили, коали и птици. „The Guardian“ съобщава, че в описа в един магазин са посочени живи вълци, златни цикади, скорпиони, плъхове, катерици, лисици, цивети, таралежи, саламандри, костенурки и крокодили.

Коронавирусът се разпространява по-бързо по света, отколкото в Китай (ОБЗОР)

Доколкото знаем, прилепите и панголините не са били в списъка, но властите в Китай ще трябва да проучат какви животни са се продавали, казва проф. Бал. "Ако преминаването се е случило веднъж, искате да знаете дали то може да се случи отново или не, защото това е важно от гледна точка на общественото здраве", казва той. "И така трябва да знаете точно в кои видове животни се намира, както и какви са рисковете, които са породили това събитие."

Много от вирусите, с които се запознахме през последните години, са преминали от диви животни. Това е историята с ебола, ХИВ, тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и сега коронавируса. Проф. Джоунс казва, че нарастването на инфекциозните болести от дивата природа може да се дължи на нарастващата ни способност да ги откриваме, нарастващата връзка помежду им или повече посегателства в дивите местообитания, като по този начин „променяте пейзажа и влизате в контакт с нови вируси, които човешкото население не се е сблъсквало преди.

Първи случай на коронавирус в Северна Македония

Ако разберем рисковите фактори, можем да предприемем стъпки, за да предотвратим това да се случи, без да се отразява неблагоприятно на дивите животни, казва проф. Канингам. Природозащитниците са склонни да подчертаят, че въпреки че се смята, че прилепите носят много вируси, те също са от съществено значение за функционирането на екосистемите. "Насекомоядните прилепи ядат огромни обеми от насекоми като комари и селскостопански вредители, докато плодните прилепи опрашват дървета и разпространяват семената им", казва той. "Задължително е тези видове да не бъдат избивани чрез погрешни мерки за контрол на болестта."

След ТОРС през 2002-2003 г., причинен от много сходен коронавирус с този, който сега се появява в Китай, имаше временна забрана на пазарите за диви животни. Но пазарите бързо се появиха отново в Китай, Виетнам и други части на Югоизточна Азия.

След избухването на епидемията, Китай отново спря покупката и продажбата на диви животински продукти, които обикновено се използват за храна и в традиционните лекарства. 

Първа жертва на коронавируса в Европа