Той заяви, че Турция не може да се справя с нови вълни от хора

Турция поиска Русия да напусне Сирия и обвини Москва за новото напрежение. Президентът Ердоган отново се закани на режима в Дамаск, а след смъртта на над 30 войници, още стотици бяха изпратени в Северна Сирия.

Реджеп Ердоган каза, че бежанците на границите на Европейския съюз са само началото.

"Отворихме портите и тази сутрин има 18 хиляди на границата. До края на деня може да достигнат 25-30 хиляди. Няма да ги спираме и ситуацията ще продължи да бъде такава”, заяви Ердоган.

Турският президент се закани, че това е само началото. В Истанбул десетки мигранти бяха забелязани да се качват на автобуси, за да пътуват към Гърция.

"Защо се случва това ли? Защото Европейския съюз не спазва обещанията си да се погрижи за бежанците. Да ги нахрани. Трябва справедливо да поделим тази задача. А ако не - отваряме портите", добави Ердоган.

Борисов: На нашите граници има нулева миграция

Гърция се закани, да направи необходимото, за да не пусне бежанците. Бяха изпратени допълнителни полицаи, войници и патрулни лодки, които да охраняват бреговете на река Марица. Гърците твърдят, че бежанците на границата не идват в резултат на боевете в Идлиб.

"Беше направен организиран, масов опит за незаконно проникване през гръцката граница. Ние му се противопоставихме успешно. Защитихме територията си и границите на Европа. Бяха предотватени над 4 хиляди опита за преминаване на границата. Арестувани са 66 души, които са успели да преминат. Те нямаха нищо общо с Идлиб", каза Стелиос Пецас, говорител на правителството на Гърция

Междуременно Ердоган поиска от Русия да напусне Сирия, където оказва решаващ подкрепа за режима на Башар Асад. След смъртта на над 30 турски войници, нови отряди бяха пратени в Северна Сирия.

"Казах на Путин - какво правите в Сирия? Ако искате да установите база там, направете го, но се махнете от пътя ни. Оставете ни да се оправим с режима в Сирия. Ще направим точно каквото трябва с тях", обясни турският президент.

В Идлиб ситуацията остава непроменена. Подкрепяните от Турция бунтовници опитват да организират офанзива и често влизат в директни сблъсъсци с частите на правителството в Дамаск, които са подпомагани от руска авиация.