Услугата е пусната от един от мобилните оператори в страната, в партньорство с МВР

Мобилно приложение ще предпазва абонатите от „ало” измамници. Услугата пусна един от мобилните оператори в страната, в партньорство с МВР. Кампанията цели да осигури защита на потенциалните жертви и да даде гласност на нарастващия проблем.

11 нови случая на COVID-19 у нас, вече има заразени в Пазарджик и Дупница (ВИДЕО)

От началото на епидемията на COVID-19 у нас, властите предупреждават за възможен нов репертоар при телефонните злоупотреби. Поради създаването на редица доброволни организации, които помагат на възрастни хора, се породи и страх, че „ало” измамниците могат да адаптират сюжетите си към извънредното положение в страната. Например - да търсят пари за скъпо лечение на заразен близък или да предлагат дезинфекция на дома.

„За наша радост още няма регистриран случай. Всички, които имаме като информация до сега са само опити. Ние сме нащрек и сме готови, ако има случай, да реагираме“, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„В ситуацията в момента, в условията на епидемията, свързана с коронавируса, е важно хората да бъдат по-подозрителни към обаждания от лица, които се представят за служители на държавни органи, организации и институции“, посочи Златка Падинкова - началник сектор „Измами" към ГДНП.

СЛЕД ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА: Пенсионерка си върна 2 500 лв. от мошеници (ВИДЕО)

Новото мобилно приложение ще ограничи комуникацията с непознати номера, които могат да се окажат „ало” измамници. То позволява да бъде избран „управляващ номер”, който да посочи до 30 безопасни контакта за т.нар. „защитен номер”.

„Мобилното приложение служи за менажиране на входящите повиквания към телефонни номера, ползвани от близки и роднини, потенциални жертви на телефонни измами и реално позволява да бъде наблюдаван входящия трафик“, обяснява още Златка Падинкова.

„Ние приветстваме всяка една идея и всяка една помощ от мобилните оператори, тъй като ако не са те, на нас ще ни бъде по-трудно да противодействаме толкова масово“, коментира Ивайло Иванов.

МВР призовава гражданите да не предоставят пари или лични данни на непознати лица, без значение по какъв повод.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП