Градът до две седмици ще има и своя специализирана лаборатория

След заповедта от Националния кризисен щаб: Болниците в страната правят всичко възможно да обособят отделения с реанимация за пациенти с COVID-19. На места ще са нужни сериозни трансформации и реорганизации. 

В полева болница с 300 легла се превърна най-голямата спортна зала в Пловдив- "Колодрума". Леглата, шкафчетата, дюшеците, възглавниците и чаршафите са отпуснати от държавния резерв. Транспортирането и оборудването на съоръжението отне на военните 6 часа. „Ние военните се готвим за война с една единствена цел- за да има мир. В случая ние предвиждаме най-тежкият вариант. Така че ако утре се наложи недай си Боже и се случи да може по-лесно и по-плавно да се поемат нуждите и на максилано голям брой да им се окаже помощ“, обясни  ген. Явор Матеев. командир на Специалните сили.

202 са случаите на коронавирус у нас (ВИДЕО)

Залата, която е разоположена на стратегическо място в града , разполога  с необходимите санитарни помещения и стаи за лекари. спортното съоръжение ще остане в този вид, докато не премине пикът на заразата. „До петък ке бъде оборудвана и с още паравани, които е осигурилл Мегдународния панаир между леглата ще има прегради“, обясни кметът на Пловдив Здравко Димитров.

В Пловдив всичките 39 държавни, общински и частници болници са обособили отделения или сектори, пригодени и оборудвани с респираторни апарати за пациенти с коронавирус. „Изготвили сме и график за постъпване на пациенти. Освен това сме взели решение за два болници, които изцяло да бъдат преорганизирани и преструктурирани за такива пациенти“, заяви областният управител Дани Каназирева.

Над 3 хиляди са лекарите в Пловдивска област. Те са заявили готовност да се включат в помощ на болниците. Осигурени са им лични предпазни облекла. „И отделно сме изискали от Медицинския университет да ни предоставят списък на стажант- лекари и специализинати, които доброволно биха се включили в помощ на лекарите във всяка една болница“, уточни Каназирева.  

Двете частни фирми за линейки в града доброволно ще се включат в борбата срещу коронавируса. Ние ще помогнем с две линейки, които са напълно оборудвани. Така ще сме на помощ и на колегите от 112, които изнемогват.  Призоваваме и останалите частни сектори и структури в България също да се включат в помощ на болниците“,  каза Георги Георгиев,  управител на фирма за частни линейки.

В Благоевградско болниците в по-малките градове като тази в Гоце Делчев вече преобразуват отделения, за да посрещнат евентуалната вълна от пациенти с коронавирус. Освен с 20-те легла в Инфекциозното отделение, тя ще разполага и с още 20 от детското. А лекарите, които преди седмица изразиха готовност да напуснат болницата, все още са в предизвестие. Сред тях няма специалисти от Инфекциозното отделение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП