Очаква се президентът на страната да реши дали да удължи извънредното положение

Наложените заради коронавируса ограничения може да продължат с месеци. Това заяви португалският премиер Антониу Коща, цитиран от БТА.

Общо 3600 компании са поискали правителствена подкрепа, за да плащат част от заплатите на 76 000 служители, чиято работа беше спряна като резултат от кризата с коронавируса, добави премиерът.

422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

Очаква се по-късно днес президентът Марселу Ребелу де Соуза да реши дали да удължи обявеното на 18 март извънредно положение, което налага ограничения на движението на хора и накара хиляди предприятия да затворят врати. Коща заяви по-рано тази седмица, че очаква президентът да вземе решение за удължаване.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в страната е 8251, а смъртните случаи са 187. "Не знаем дали това ще продължи един, два или три месеца и това очевидно е плашещо за всички", каза Коща пред телевизия СИК. Той напомни на гражданитe, че въпреки приближаването на Великден, те няма да могат да отидат при други членове на семействата си, за да празнуват заедно.

МС предлага извънредното положение да продължи до 13 май

По принцип десетки хиляди португалци живеят в европейски страни, но се прибират в Португалия за Великден и празниците, отбелязва АФП.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП