Офталмолог обясни, че очите могат да се уморят, ако гледаме изобрежение с малки детайли

Малки помещения и сух въздух могат да причинят напрежение на очите по време на самоизолация. Дългият престой у дома заплашва с късогледство децата, разказа за ТАСС доцентът от Катедрата по очни болести към Националния медицински и хирургичен център Ирина Лещенко, предаде БГНЕС.

"Хората в млада и средна възраст са принудени да работят от къщи в сегашните условия. Разбира се, ако работят вкъщи, това включва използването на голям брой приспособления", казва тя.

"Ако става въпрос за това дали зрението може да се наруши, например, ако човек е бил с 2,5 диоптъра, седял е пред компютъра в продължение на две или три седмици и поради това те стават 3 - не, разбира се, това няма да се случи. Зрението не е задължително да се нарушава“, казва тя.

Как правилно да слагаме и сваляме медицинската маска?

За хората над 18 години работата на близко разстояние не е причина за нарушено зрение и повишено късогледство. При сегашните условия можем да говорим за умора на очите. Офталмологът обяснява, че очите могат да се уморят, ако се налага да гледаме изображение, съдържащо малки детайли или текст през целия ден. Умора може да бъде причинена от продължително присъствие пред екраните, особено при дисплей с висока яркост.

Лещенко препоръчва за борба с умората да се прилага правилото "20x20x20".

„На всеки 20 минути работа с компютър или подобно приспособление трябва да си правим почивка“, казва тя и съветва да се настройват напомняния или аларми, за да не се забравя за почивката на очите.

Снимка: iStock

"Когато отдалечите очите си от компютъра, трябва да погледнете в далечината. Следващата цифра 20 е свързана точно с това - метрите", продължава лекарят. "Най-вероятно нямате толкова големи апартаменти, но можете да погледнете през прозореца. Трябва да гледате там в продължение на 20 секунди, след което да разтъркате очите си - това е добро зареждане, което помага на очите да се уморяват по-малко."

МЕЖДУ ДЪЛГА И СТРАХА: Историята на една от лекарките в Италия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Борба със сухия въздух

Офталмологът обръща внимание на факта, че по време на постоянен престой вкъщи, сухият въздух може да се превърне в проблем както за очите, така и за кожата. Като решение тя предлага да се използват овлажнители.

"Можете да разрешите проблема простичко - изсипете вода в тенджера или тиган, поставете ги на места, където да няма съприкосновение с тях. Така ще повишите влажността“, казва Лещенко. Тя подчертава, че също така е важно да се поддържа воден баланс в организма - да се пие колкото се може повече вода.

Учени съветват: Не правете прибързани изводи от публикуваните цифри за коронавируса

Лещенко споделя, че според социалните проучвания хората на възраст над 18 години прекарват много време пред различни джаджи. "В Русия средното време пред екрана на ден е повече от пет часа. А при хората, използващи компютър за работа, е повече от осем часа", обяснява лекарят.

Деца в риск

При малките деца, които в момента временно не са на детска градина, има рискове за развитието на късогледството. "Ако поне единият от родителите има късогледство, детето вече е изложено на риск. Рисковата група се определя и от това колко дълго детето работи отблизо с различни неща: чете, рисува. Ако гледа анимации на електронни устройства, вече има степен на риск", казва тя.

Снимка: iStock

Съвети за добър сън при тревожност заради коронавируса

Лещенко препоръчва на родителите да не дават електронни джаджи на малките деца. "Ако искате да гледа анимация, по-добре е да я включите на телевизора, като разстоянието до него трябва да бъде не по-малко от 3 метра", казва лекарят.

Според нея учениците са в подобна ситуация като възрастните, така че те трябва да следват същите препоръки. Според нея при дистанционното обучение учителите трябва да планират часовете по такъв начин, че да намалят времето, в което учениците да бъдат пред екрана. "Не е необходимо урока да бъде 40 минути, направете почивка след 20 минути. Усвояемостта чрез компютри е по-трудна, отколкото чрез контакт лице в лице. Вниманието се губи, затова 20 минути са реалното време за запазване на детската аудитория", смята експертът.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП