Това заяви президентът на САЩ след изстрелването на ракетата Falcon 9

Космосът вече е по-близо. Късно снощи успешно излетя първата частна ракета с хора на борда. Историческа мисия е на компанията на Илон Мъск - SpaceX и НАСА.

Двамата астронавти в капсулата на SpaceX я кръстиха "Индевър"

На борда ѝ са астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бекен, които ще бъдат в орбита около Земята в продължение на 19 часа, преди да се скачат с Международната космическа станция. Корабът им ускори до 27 000 км/ч – 22 пъти скоростта на звука, за да стигне до Станцията. Ракетата Falcon 9 се отдели по план от капсулата и кацна в Атлантическия океан, минути след като изведе астронавтите в орбита.

Това е първата управляема мисия на космическата компания на Илън Мъск. SpaceX ще бъде част от нея, докато астронавтите не се завърнат на земята. Това ще стане между юни и септември. Съединените щати не са извеждали астронавти в орбита от своя територия от 8 юли 2011-та, когато програмата за космическите совалки беше спряна.

СНИМКИ ОТ ИЗСТРЕЛВАНЕТО НА РАКЕТАТА ВИЖТЕ ТУК

„Докато влизаме в нова ера на управляеми космически апарати, ни се напомня, че Америка винаги преминава през големи изпитания. Нашата страна е благословена с безгранични запаси от талант, сила и решителност. Същият дух на американска непоколебимост, който ни изпрати в космоса, ще надделее над болестта на Земята. Така, че тя никога повече да не се случва. Нищо, дори и самата гравитация, не може да задържи Америка долу или да върне Америка обратно”, категоричен беше американският президент Доналд Тръмп.

В изстрелването участваха и двама българи. Кои са те и каква е ролята им в историческата мисия – очаквайте в Новините на NOVA в 19 часа.

ИСТОРИЧЕСКА МИСИЯ НА ЖИВО: SpaceX и НАСА изстреляха Dragon с двама астронавти в орбита (ВИДЕО+СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.