Той не взима заплата от Tesla, но акционерите му гласуваха амбициозен план за компенсации

Милиардерът и собственик на Tesla Илон Мъск е получил зелена светлина да вземе първия от 12 транша от своя бонус, който възлиза на около 770 млн. долара, информира vesti.bg.

ИСТОРИЧЕСКА МИСИЯ НА ЖИВО: SpaceX и НАСА изстреляха Dragon с двама астронавти в орбита (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мъск не получава заплата от Tesla, но през 2018 г. акционерите му гласуваха много щедър и амбициозен план за компенсации.

Планът е свързан със значително увеличение на приходите, EBITDA и грандиозно нарастване на пазарната капитализация на компанията. След като тези изисквания бъдат покрити, всяко следващо увеличение на пазарната капитализация на Tesla с 50 млрд. долара ще носи на Мъск по 1,69 млн. акции на фиксирана цена от 350 долара едната.

Средната пазарна капитализация на компанията през последните 6 месеца, до края на април, е била $96 млрд. Целта бе тя да достигне $100 млрд., което явно е факт, след като от Tesla разпространиха официално прессъобщение, според което става ясно, че Мъск може да се възползва от първия от 12-те транша за изкупуване на акции на Tesla.

Том Круз ще снима филм в космоса с помощта на НАСА и Илон Мъск

В края на работната седмица цената на акция достигна $805, което означава, че акциите, които ще получи, са на стойност $1,36 млрд. След приспадане на разходите за закупуване от $350 на „парче”, това означава, че Мъск ще се сдобие с приход от $768,5 млн. преди данъци. Уловката е, че той не може да продава акциите в продължение на пет години.

Когато акционерите одобриха пакета за възнаграждение на Мъск през 2018 г., Tesla бе оценена на $53 млрд. Компанията отчиташе тримесечие след тримесечие на червено, а доставките бяха символични.

Илон Мъск ще спечели пълния капацитет на договорения си бонус, ако пазарната капитализация на Tesla достигне $650 млрд.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.