Нито един от кандидатите не спечели 50% от гласовете

Гражданите на Полша не успяха да изберат президент на страната на първи тур на вота, проведен в неделя. Нито един от кандидатите не спечели 50% от гласовете, необходими за безусловна победа. Това става ясно от резултатите от екзит пола, разпространен от полската телевизия непосредствено след затварянето на избирателните секции.

В Полша избират президент

Настоящият полски лидер Анджей Дуда, който по предварителни данни печели 41,8% от гласовете, и кметът на Варшава Рафал Тшасковски с 30.4%, представляващ най-голямата полска опозиционна партия „Гражданска платформа“, отиват на втори тур. Той ще се проведе на 12 юли. На трето място е независимият кандидат - журналистът Шимон Хололовна, който печели 13,3%.

Държавната избирателна комисия планира да обяви официалните резултати от изборите до 1 юли. Всичко ще зависи от скоростта на получаване на протоколите от регионалните избирателни комисии, включително тези в чужбина.

 

 

„Благодаря ви много! Резултатът е далеч по-добър от този пред пет години и то с десет други кандидати. Преди всичко обаче искам да благодаря на сънародниците ми за голямата избирателна активност”, заяви полският президент Анджей Дуда.

Отложиха президентските избори в Полша

„С такъв резултат можем продължим и да се борим за Полша. Този резултат показва, че 58% от хората искат промяна и днес аз ви казвам - ще бъда вашият кандидат, ще бъда кандидатът на промяната”, каза кандидатът за президент на Полша Рафал Тшасковски.

Избирателната активност е била рекордните 62,9%. На президентските избори през 2010 г. тя е била 54,94%, а през 2015 г. - 48,96%.