Експерименталната машина се е издигнала на 1520 метра височина

Швейцарски екип, разработил самолет със слънчева енергия, който да достигне до ръба на космоса, осъществи първи скок и свободно падане от машината, съобщи Асошиейтед прес. Експерименталният самолет е излетял от летище в западната част на Швейцария с двама души на борда рано сутринта във вторник и се е издигнал на височина от 1520 метра, след което основателят на компанията - Рафаел Домян, скочил от борда на машината, предаде БТА.

Разработен пътнически свръхзвуков самолет чака тестове (ВИДЕО)

Той бил в състояние на свободно падане няколстотин метра, достигайки скорост над 150 километра в час, преди да отвори парашута си и да се приземи благополучно. Домян сподели, че целта му е била да покаже, че подобни дейности могат да се извършват и без да се вреди на природата с парникови газове.

ТРАНСПОРТЪТ НА БЪДЕЩЕТО: От София до Лондон за 2 часа с влак?

Вредните емисии от самолетите с керосин са около два процента от всички произвеждани от човешка дейност парникови газове. Екипът на "СоларСтратос" следва опита на швейцарската мисия "Солар Импулс" - европейски проект за самолет на слънчеви батерии, извършил първи околосветски полет през 2016 г.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.