Бали е затворен за туристи, в Палма де Майорка въведоха вечерен час

Освен, че промени света, коронавирусът остави куп екзотични дестинации пустеещи. Тази седмица стана ясно, че прочутите плажове на Бали затварят за чуждестранни туристи, а разходката по пясъците на Палма де Майорка вече има вечерен час. Как COVID-19 остави отпечатъка си върху някои от най-красивите и отдалечени кътчета в света?

Без чуждестранни туристи на Бали до края на годината

Част от Кораловия триъгълник - зоната с най-голямо биологично разнообразие в света, Бали е разположен в Индонезийския архипелаг – най-големия на планетата. Заради красивите си плажове, тропически климат и богата култура, островът е магнит за туристи от цялото земно кълбо. Затова новината, че е на път да затвори територията си за чужденци до края на годината, изненада всички. И притесни сериозно местните, които изкарват прехраната си предимно с туризъм.

Андрей Едрев живее в Бали от години и също развива бизнес в сферата на местния туризъм, като отдава под наем 4 вили. В момента всички те са празни, а заради това заплатите на служителите му намалели на половина. Нещо, което никога не се е случвало.

„Правилата се изпълняват много стриктно. Дори забраниха плажовете. Никой нямаше на плажовете, имаше постове от така наречените "банджари", които никого не допускаха до плажовете. Опитват по всякакъв начин по-скоро да не допуснат много големи групи от хора да пристигнат на острова и по този начин да създадат някаква масова психоза”, разказва Андрей Едрев.

Ранен край на туристическия сезон в Гърция?

Чужденци до Индонезия пътували и в момента, обяснява Андрей, но не и с цел туризъм - било забранено. В Бали - също. От плажовете се възползвали само индонезийци. Затова и заетите в сферата на туризма напуснали острова и се завърнали по родните си места, където било възможно да се преживява и с минимални средства.

„Започват да се чуват брожения за това, че всъщност те изтърват доста голяма част от сезона си и властите се опитват да балансират между рестрикциите и възможността за отваряне на Бали отново за туристите. Чуват се такива неща, че може би ще бъде затворено да края на годината. Аз самият не вярвам това да се случи, но все пак властите трябва да го преценят”, смята Андрей.

Далеч от Бали, но отново на остров, живеят Кристина и синът й Виктор. Коронавирусът не подминал и този ваканционен рай - Палма де Майорка. Дори напротив. За да направят записа, сънародниците ни са длъжни да поставят маски, защото в Испания са вече задължителни, дори и на открито.

Къде планират да пътуват хората по света през 2021 г.?

„Новото при нас е, че заведенията започнаха да затварят в 10 вечерта, капацитета им е намален. Могат да имат само до 50% клиенти и масичките са раздалечени на метър, метър и половина. Забраниха ни пушенето. Тотално - навън, по заведения, защото така се разнася коронавируса”, разказва Кристина.

Вечерен час, обяснява Кристина, имали и плажовете. След 22 часа полиция охранявала ивицата, защото повече от 10 души на едно място не можело да има. Така, в очакване нормалността да се завърне, Кристина подготвя сина си за първия учебен ден. Но тази година и той ще бъде атипичен - с маска в клас и храна за обяд, приготвена вкъщи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.