Лондон иска обяснение от Русия

Руският опозиционер Алексей Навални е станал жертва на "отвратителен и подъл акт", заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес. "Извършителите трябва да бъдат съдени", написа тя в Twitter.

Официално: Навални е отровен с "Новичок"

Извършени в германска военна лаборатория токсикологични тестове на кръвни проби на Навални предоставиха доказателства, че той е бил отровен с "Новичок", които Берлин определи като недвусмислени, предаде БТА.

"САЩ са много обезпокоени от обявените днес резултати. Отравянето на Алексей Навални е напълно осъдителен акт", заявиха от Белия дом. "Русия и преди е използвала нервнотоксичното вещество "Новичок", се казва в изявлението и се допълва, че Вашингтон ще работи със съюзниците си, за да се потърси сметка на "отговорните в Русия".

Съратник на Навални: Само държава може да използва "Новичок"

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан също осъди днес "шокиращото и безотговорно използване" на това вещество. А Великобритания настоя  Русия да обясни защо Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитично вещество.

"Очевидно руското правителство трябва да даде отговори. То трябва да каже истината за това, което се е случило на Навални", заяви британският външен министър Доминик Рааб в изявление. "Абсолютно неприемливо е, че това забранено химическо оръжие е било използвано отново и още веднъж ставаме свидетели на насилие, насочено срещу водеща фигура в руската опозиция", добави той.

МВнР: Осъждаме категорично отравянето на Навални

Британските власти идентифицираха като "Новичок" отровата, използвана срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Нападението беше извършено в британския град Солсбъри през 2018 г., припомня Асошиейтед прес. Нервнопаралитичното вещество е инхибитор на холинестеразата. Според лекарите от берлинската клиника "Шарите" подобни вещества са били открити в организма на Навални.

На 4 март 2018 г. Скрипал и дъщеря му бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри и приети в болница в тежко състояние. Те оцеляха, но вече живеят скрити и под охрана. Странична жертва на отравянето стана жена, починала, след като се напръскала с вещество, което смятала за парфюм. Всъщност това бил флакон с "Новичок", който приятелят й открил, припомня АФП. Случаят с отравянето на Скрипал доведе до реципрочното обявяване на руски и западни дипломати за персона нон грата в мащаби, невиждани от края на Студената война.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.