Значителен процент от българите са ограничили посещенията си в ресторанти

Над 60% от българите са намалили финансовите си разходи по време на COVID -19. Сметката показва, че това е средно с 500 лв. месечно.

Значителен е и процентът, при който хората се ограничават да ходят на ресторант  -74%.  Така в заведенията в София и в големите градове оборотите падат средно с 45 на сто. 54 % от българите са намалили пътуванията и почивките , а 37% - посещенията във фитнеса и козметичните процедури 37%.

Пандемията се отразява негативно на работния живот на над половината българи.  Значително се оказва понижението в месечните разходи, но и в доходите.

 64 % от българите са се отказали от обичайни покупки, за да  намалят харчовете на месец.  Във врачанското село Лиляче баба Виолета  ни разказва, че гледа да пазарува единствено това, без което не може - не само сега, а и преди коронавируса.

„Живеем икономично. Взимаме най-необходимото – хляб, салам и евтини продукти”, разказа жената.

Хората си слагат бариера, не само в магазина, а и при посещения в заведенията.

„Забелязваме голяма пица с две чинии или две чаши вино вместо бутилка”, поясни Ричард Алибегов от Асоциация на заведенията.

 В трудните месеци една част от хората са прибегнали до спестявания и помощ от приятели и роднини. Друга пък разчитат на потребителски кредит и планират да изтеглят такъв в близките месеци.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.