Двете престъпления са извършени в един и същ район в рамките на час

Установен е втори случай на измамен възрастен човек в София. Извършителят е същият, той отново се е представил за служител на Пощата. Измаменият възрастен мъж е на 83 години, заяви административният ръководител на СРП Невена Зартова на брифинг.

Обраха пенсионер, минути след като взел пенсията си (ВИДЕО)

За първия случай ви разказахме преди няколко дни в "Здравей. България". Жертвата на 89 години, който се раздели с 400 лв. от пенсията си след среща с мним служител на пощенския клон.

 

Схемата, по която е действал извършителят, отново е същата. Престъпленията са извършени в интервал от един час в един и същ район в столицата. Престъпникът, който е с осем осъдителни присъди и богато криминално минало, остава задържан. Повдигнато му е обвинение за измама в условие на опасен рецидив. За този вид престъпление Законът предвижда от 3 до 10 години затвор.

Рецидивист с девет присъди е обрал пенсионера в София (ВИДЕО)

"Сред приоритетите на прокуратурата е предотвратяването на подобен вид измами", каза прокурор Зартова.

А ръководството на Столичната полиция и районната прокуратура с извънредни мерки заради зачестилите случаи на измамени възрастни хора през изминалите дни.

"Този случай ни извади извън кожа, защото такъв тип измами представляват  посегателство върху достойнството на един възрастен човек, който би трябвало да получи уважение от обществото", каза директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Сумите на двамата пострадали са възстановени. А от полицията апелираха към възрастните хора да не се доверяват лековерно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.