Рязкото увеличаване на случаите възпрепятства традиционните митинги

Португалците гласуват днес на избори за президент, които ще са белязани до голяма степен от драматичната ситуация в здравеопазването, принудила властите отново да въведат карантина, предаде Франс прес.

В Португалия започна нов локдаун, но с отворени училища

Вчера страната регистрира рекордния брой от 15 333 нови случаи на коронавирус и 274 починали за последното денонощие. Рязкото увеличаване на случаите на коронавирус възпрепятства провеждането на традиционни митинги в последните дни на предизборната кампания. На фона на тежката здравна ситуация, кандидати и наблюдатели се опасяват, че избирателната активност на тези избори ще е рекордно ниска. За да я насърчат, миналата неделя изборните власти на Португалия за първи път организираха предварително гласуване. Близо 200 000 от 9,3 млн. регистрирани избиратели се възползваха от тази възможност, но кадрите, показващи образувалите се дълги опашки пред някои избирателни секции, най-вече в Лисабон, нямаха очаквания насърчителен ефект, отбелязва Франс прес.

Фаворит на днешните избори е досегашният португалски президент Марселу Ребелу де Соуза. Здравната ситуация обаче създава известна несигурност около социологическите изследвания, които въпреки всичко единодушно прогнозират победа за настоящия държавен глава още на първия тур. Любопитен факт е, че и четиримата президенти на Португалия след идването на демокрацията през 1974 г. са избрани още на първи тур.

Великобритания временно няма да приема пътници от Южна Америка и Португалия

Според анализаторите в изненада на днешните избори може да се превърне 38-годишният юрист, основател на антисистемната партия „ЧЕГА” Андре Вентура. Очаква се той да спечели около десет процента от гласовете и да има резултат, близък с този на бившата евродепутатка на социалистите Ана Гомеш.

В Португалия президентът не разполага с изпълнителна власт, но играе ролята на арбитър в случай на политическа криза и може да разпуска парламента, за да свика предсрочни парламентарни избори.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА