Изискването за представяне на изследването влиза в сила от утре

Собствениците на хотели в зимните ни курорти се опасяват от фалит. Причината е последната заповед на здравния министър, с която се въвеждат задължителни PCR тестове за влизащите в страната чуждестранни туристи. Правилото влиза в сила от утре, 29-и януари.

Туристическият бранш против PCR тестовете за чуждите гости

Хората от бранша са притеснени, че мярката ще доведе до анулиране на резервации и може да се наложи да връщат пари.

„Тепърва очакваме следващите резервации и от тях със сигурност ще има процент откази”, обясни управителят на хотел Петя Андреева.

„Следват доста сериозни анулации. Не съвсем масови, което честно казано води до намаляване на печалбата, защото не затваряш целия продукт, а просто работиш без да печелиш”, посочи собственикът на туроператорска фирма Румяна Балтова.

От петък в България ще се влиза само с отрицателен PCR тест

Загубите ще бъдат не само за хотелиерите, но и за съпътстващите дейности – тези на туроператорите и търговците.

„Ние не сме пред фалит, ние сме в реален фалит. Чакаме финансиране от страна на държавата, както се случи в Европа, за да се стабилизираме”, добави Балтова.

До края на зимния сезон остават около 40 дни. Родните курорти разчитат освен на български туристи, но и на посетители от съседните страни.

„Много хора се отказват, особено от съседните страни. Те бяха основните ни външни туристи в тази ситуация – от Северна Македония, от Турция, от Сърбия”, коментира още собственикът на туроператорска фирма.

Зам.-председателят на БАХР: Здравето е на първо място, но бизнесът трябва да бъде обезщетен

За чуждестранните туристи почивката се оскъпява. За едно семейство цената на PCR тестовете е около 300 евро.

„Излиза им горе-долу, колкото една нощувка, която те трябва да заплатят за тестове”, обясни мениджърът на хотел Надежда Атанасова.

В последните седмици заради влошаване на епидемичната обстановка и разпространението на новите щамове на коронавируса все повече държави въвеждат задължителни PCR тестове.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.