Тя има за цел да осигури тоалети и обувки, работа и образование на сираците

Децата, лишени от родителска грижа, трябва да напуснат институциите, в които са израснали, когато навършат пълнолетие. В този ред на мисли – абитуриентският бал не винаги е повод за празник. Защото след него – започва трудният път по-професионална реализация и търсене на достойно възнаграждение, нов дом. Хубавият бал изисква средства, които младежите нямат. Днес ще ви запознаем с някои от тях, както и с хората, които са били и ще продължават да бъдат тяхна опора. Гост в студиото на "Социална мрежа" по NOVA NEWS е Слави Михайлов, председател на Националното сдружение на сираците. 

"Инициативата фестивал на красотата се организира за седма поредна година. Има за цел да осигури тоалети и обувки на абитуриентите, работа и образование на сираците. Събрани са средства за 5-ма абитуренти, необходими са за общо 50. Всеки ще може да влезе в директен контакт с институциите на децата", обясни Михайлов.

А пък абитуриенти от Плевен се отказват от тоалетите си, за да помогнат за инициативата.

Огнян Михайлов е един от подпомогнатите абитуриенти. След бала планира да живее в общинско жилище, благодарение на директора на дома и общината. Иска да бъде автомонтьор. Има две малки братчета, за които се грижи, затова иска да остане в Каспичан.

Цветелина Дочева е лице на кампанията и споделя, че е прочела публикация, че Оги иска да изкара шофьорски курс, историята я е трогнала и решила да бъда опората.

Така му помага да започне курса чрез свой познат.

МИСИС БЪЛГАРИЯ 2020 С КАУЗА: Безплатни уроци по английски език за деца (ВИДЕО)

Виолета Иванова, директор на центъра за настаняване на семеен тип в Шумен

Според директора на Центъра за настаняване на семеен тип в Шумен Виолета Иванова децата само искат да бъдат обгрижвани от сърце и да бъдат значими, защото не са по-различни. А процентът на децата, поддържащи връзка с родителите си е малък – едва 5,6 деца.

Сашка Петрова от  Лом пък иска да стане медицински лаборант. Затова ще кандидатства в медицинския колеж „Йорданка Филаретова“, решава тестове, подготвя се. Ще получи защитено жилище в София, а е необходимо да и се помогне за първата 1-2 години от следването.

Децата, обект на кампанията са били в риск или в семейство с нисък социален статус.

Ако искате да помогнете на деца чрез тази инициатива, направете го ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.