Президентът на САЩ участва в годишната Мюнхенска конференция по сигурността

Президентът на САЩ Джо Байдън каза днес на световните лидери, участващи в годишната Мюнхенска конференция по сигурността, че трансатлантическите съюзи отново са приоритет за САЩ, предаде ДПА.

САЩ официално се върнаха в Парижкото споразумение за климата

"Аз съм човек, който си държи на думата. Америка се завръща. Днес говоря като президент на Съединените американски щати, в самото начало на моето управление и изпращам на света ясен сигнал: Америка се завръща. Трансатлантическият съюз се завръща. И ние не гледаме назад", каза Байдън на форума, който тази година се провежда в един ден във видеоконферентен формат.

Нека да изчистя всяко съмнение. САЩ ще работят тясно с нашите партньори от Европейския съюз и столиците на целия континент, заяви Байдън в първата си реч на европейска сцена. САЩ са изцяло ангажирани със съюза си със Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), даде да се разбере Байдън.

Байдън предложи радикални промени в миграционната политика на САЩ

"Ние сме в разгара на фундаментален дебат за бъдещето и посоката на нашия свят. Трябва да се подготвим за дългосрочна стратегическа надпревара с Китай", подчерта той.

Президентът на САЩ по-конкретно призова за борба срещу икономическите злоупотреби на Китай и каза, че целият свят трябва да играе по едни и същи правила. Икономическите злоупотреби и натискът, упражняван от китайското правителство, подкопават основите на икономическата система, увери той, цитиран от Франс прес.

Байдън каза, че САЩ трябва да отговорят на дестабилизиращите дейности на Иран в Близкия изток, но не влезе в детайли. Той потвърди желанието на Вашингтон да се върне към споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма.

Конференцията за сигурност в Мюнхен ще се проведе онлайн

Русия атакува "нашите демокрации", каза президентът на САЩ. Той изрази решимостта си да "спечели отново доверието на Европа", като същевременно отправи предупреждение срещу завръщането на блоковете от Студената война.

"Кремъл атакува нашите демокрации. Путин се опитва да отслаби европейския проект и нашия съюз с НАТО. Путин иска да саботира трансатлантическото единство и нашата решимост, защото е много по-лесно за Кремъл да заплашва отделни страни, отколкото да преговаря с една силна и единна трансатлантическа общност", каза президентът на САЩ.

Що се отнася до спечелването на доверието на Европа, Байдън заяви, че не става дума за настройване на Изтока срещу Запада. "Ние не можем и не трябва да се връщаме към замръзналите блокове на Студената война", предупреди той.

Байдън се оплака: В Белия дом живея като в златна клетка

Байдън определи климатичните промени като световна екзистенциална криза. Всички ще страдат от последиците от нея, предупреди президентът на САЩ, който официално върна страната си в Парижкото споразумение за климата, от което неговият предшественик на поста Доналд Тръмп я беше изтеглил. За първи път тази година Мюнхенската конференция по сигурността се провежда онлайн. Причината е коронавирусната пандемия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е
Източник: БТА