„ЕК не препоръчва да се блокира ваксинацията с AstraZeneca", категоричен бе директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов

Нито една партида ваксини, които се поставят в България, не крие риск за хората. Това обявиха от Националния щаб за борба с коронавируса, след като вчера стана ясно, че Австрия временно спира имунизациите с конкретна партида на AstraZeneca. Част от нея е внесена и в България. Останалите дози са разпределени сред други 16 държави.

Девет държави спряха временно имунизациите с ваксината от тази партида.

Проф. Мутафчийски: Нарастването на смъртността - най-бързо от септември насам

Около 32 000 дози са пристигнали у нас и повечето вече са били поставени.

„ЕК не препоръчва да се блокира ваксинацията с AstraZeneca, прави се анализ за причинно-следствената връзка, няма основания за притеснения”, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Няма опасност от партидата. Когато ЕК каже, че спира – спираме”, категоричен бе здравният министър.

Преди повече от месец у нас също е имало смъртен случай няколко дни след имунизация. Ваксината била на друг производител.

„Нямаме доказателство, че това се дължи на ваксината”, заяви проф. Костадин Ангелов.

 

От лекарствената агенция заявиха, че у нас не е имало сигнали за странични реакции, които да са се проявили след поставянето на ваксина от въпросната партида.

От AstraZeneca не коментираха конкретния случай в Австрия. В своя позиция обаче заявяват, че в процеса на производство се правят многобройни изследвания за безопасност, а всяка партида преминава през оценка на качеството.

Европейската агенция по лекарствата разследва 30 случая на докладвани проблеми след прилагането на ваксина на AstraZeneca. Близо 5 милиона души в Европейския съюз са имунизирани с Оксфордската ваксина и според Агенцията няма преки доказателства, че проблемите са свързани с препарата.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК